Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta CE: „Pachetul financiar de…

Președinta CE: „Pachetul financiar de 150 de milioane de euro va contribui la stabilizarea economiei R. Moldova și va acompania reformele necesare”

sursa: Comisia Europeană

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, afirmă că asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro, propusă R. Moldova de CE, va contribui la stabilizarea economiei țării noastre și va acompania reformele necesare.

„Comisia Europeană este alături de poporul moldovenesc în aceste vremuri dificile. Acest pachet financiar va contribui la stabilizarea economiei țării, o va pune pe calea redresării și va acompania reformele necesare”, a spus Ursula von der Leyen într-o postare pe pagina sa de Twitter.

CE a adoptat marți, 4 ianuarie, o propunere privind o nouă acțiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, dintre care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie acordate sub formă de granturi și până la 120 de milioane de euro – sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții favorabile.

Potrivit reprezentanților Guvernului de la Chișinău, noua asistență urmează să fie plătită în trei tranșe, între anii 2022 și 2024.

Propunerea de asistență macrofinanciară a UE, care necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu înainte ca aceasta să intre în vigoare și înainte de efectuarea plăților, va însoți noul program al Fondului Monetar Internațional (FMI) al țării, aprobat pe 20 decembrie 2021.