Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Presa rusă: negocierile dintre Rusia…

Presa rusă: negocierile dintre Rusia și R. Moldova pe subiectul gazelor naturale s-au încheiat fără rezultate

În cadrul negocierilor dintre Rusia și R. Moldova, pe subiectul gazelor naturale, partea rusă a cerut restituirea în termen de trei ani a datoriilor acumulate în anii anteriori de către R. Moldova pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane de dolari. Negocierile care au avut loc în biroul șefului adjunct al administrației prezidențiale al Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără rezultate, scrie Kommersant, citând o sursă de la Kremlin.

Partea moldovenească a cerut reducerea preţului la gaz de două ori mai mic decât preţul pe piață, notează ziarul rus.

„Reprezentanții Gazprom-ului și ai guvernului au luat parte la negocieri din partea Federației Ruse. Rusia a oferit un preț corect de piață cu o reducere suplimentară de 25%. Singura condiție pentru obținerea reducerii a fost restituirea în termen de trei ani a datoriilor acumulate în anii anteriori de către R. Moldova pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane dolari”, scrie sursa citată.

Vineri seară, 22 octombrie, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul de televiziune Moldova 1, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a afirmat că negocierile cu Federația Rusă în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” se duc pe dimensiunea economică. Aceasta a declarat că nu poate oferi detalii despre condițiile puse de partea rusă pe marginea contractului, întrucât „poate influența procesul de negocieri”.

Întrebată dacă, în negocieri, Rusia solicită ceva din partea R. Moldova, Natalia Gavrilița susține că „evident. Orice negociere este o înțelegere în privința unor volume, prețuri, condiții. Noi păstrăm această discuție pe dimensiunea economică: câte datorii avem, ce trebuie să plătim, când trebuie să plătim, care este prețul. Astea sunt discuțiile la moment”.

Începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență în R. Moldova în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).

Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.