Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parchetul European condus de Laura…

Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi a coordonat o operațiune în urma căreia au fost arestate patru persoane și au fost efectuate confiscări în valoare de 23 de milioane de euro în Cehia, România și Slovacia

control room in the EPPO's central office sursa: Parchetul European

Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kövesi a coordonat o operațiune în care autoritățile de aplicare a legii au efectuat percheziții, arestări și confiscări în valoare de 23 de milioane de euro în Cehia, România și Slovacia. Patru persoane au fost arestate, fiind bănuite că au constituit o organizație criminală.

„Principalii suspecți au organizat un așa-numit carusel de TVA, care presupunea circulația repetată a monedelor de platină prin aceleași firme. Unele dintre aceste companii – așa-zișii comercianți dispăruți nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale și, prin urmare, au permis unei alte companii, cu sediul în Germania – așa-numitul broker să pretindă un credit de TVA necuvenit. Pierderea fiscală estimată în Germania din aceste activități criminale este de cel puțin 23 de milioane de euro. Nucleul activității infracționale a fost localizat în Hamburg, Germania, iar spălarea banilor a fost organizată în primul rând în Cehia și Slovacia, cu legături importante în România”, se arată într-un comunicat al EPPO.

Întreaga operațiune a fost coordonată de la biroul central al EPPO din Luxemburg. Conturile bancare și activele au fost înghețate în Slovacia și Cehia. Patru suspecți au fost arestați și toți vor fi aduși în curând în fața unui judecător. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european la München, Germania și executată de Poliția Fiscală Germană din Chemnitz, Poliția Fiscală Germană din Hamburg, Poliția Fiscală Germană din München, Agenția Națională Criminală Slovacă a Prezidiului Corpului de Poliție, Agenția Națională a Crimei Organizate din Cehia și biroul EPPO din București susținut de Inspectoratele Județene de Poliție Bihor și Salaj, România.