Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS avertizează că Europa și…

OMS avertizează că Europa și Asia Centrală au redevenit „epicentrul” pandemiei

Foto: Reuters

Actuala rată de transmitere a coronavirusului din 53 de state europene reprezintă o „îngrijorare majoră”, iar numărul cazuri noi se apropie de niveluri record, influențate în special de varianta Delta mai transmisibilă a virusului, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă, scrie Reuters.

Europa a raportat săptămâna trecută o creștere de 6% a noilor cazuri Covid față de săptămâna anterioară și, împreună cu Asia Centrală, s-au apropiat de 1,8 milioane de noi infectări.

Conform Reuters, numărul deceselor a crescut, de asemenea, cu 12% în aceeași perioadă de timp. De exemplu, Germania a înregistrat joi un număr record de 33.949 de cazuri Covid în 24 de ore, alături de 165 de decese, potrivit Institutului Robert Koch.

Astăzi, fiecare stat din Europa și din Asia Centrală se confruntă cu o adevărată amenințare a reapariției focarelor de Covid, dacă nu deja se luptă cu acestea. Dacă ritmul va continua, alte 500 de mii de decese asociate Covid ar putea fi înregistrate în aceste regiuni până în luna februarie a anului viitor”, a mai precizat Kluge.

Săptămâna trecută, Europa și Asia Centrală au înregistrat 59% din toate cazurile la nivel global și 48% din decesele raportate, conform directorului. OMS a constatat o creștere rapidă a infectărilor în rândul persoanelor vârstnice, cu vârsta de peste 65 de ani, unde apar și 75% dintre decese. Totodată, ratele de spitalizare s-au dublat în decurs de o săptămână, mai ales în statele baltice și în cele din centrul și estul Europei.

Cauzele acestor raportări îngrijorătoare ar fi, potrivit OMS Europa, acoperirea vaccinală insuficientă și relaxarea prea timpurie a măsurilor epidemiologice. OMS a mai adăugat că, prin vaccinare și utilizarea în procent de 95% a măștilor în Europa și Asia Centrală, ar putea fi salvate aproximativ 190 de mii de vieți până în februarie. 

În cele din urmă, vom ieși din această pandemie doar dacă politicienii, oamenii de știință și publicul lucrează împreună. Trebuie să fim precauți, să acționăm din timp la orice schimbare și să fim cu un pas în fața virusului”, a mai spus Hans Kluge.