Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS anunță că varianta Omicron…

OMS anunță că varianta Omicron a fost depistată în 57 de țări și că numărul pacienților cu nevoie de spitalizare va crește pe măsură ce se răspândește

Sursa foto: Reuters

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri, 8 decembrie, că varianta Omicron a fost raportată în 57 de țări, iar numărul pacienților care au nevoie de spitalizare va crește pe măsură ce se răspândește, scrie Reuters.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a indicat faptul că sunt necesare mai multe date pentru a evalua severitatea bolii cauzate de varianta Omicron și dacă mutațiile acesteia ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19.

„Chiar dacă severitatea este egală sau potențial mai mică decât pentru varianta Delta, este de așteptat ca spitalizările să crească dacă mai multe persoane se vor infecta. S-ar putea înregistra o creștere a incidenței cazurilor și o creștere a incidenței de decese”, precizează OMS.

Pe 26 noiembrie curent, OMS a declarat tulpina Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, o variantă îngrijorătoare. Este a cincea tulpină SARS-CoV-2 care se încadrează în această categorie.

Referindu-se la riscul de reinfectare, OMS a menționat că „analiza preliminară sugerează că mutațiile prezente în varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând o protecție redusă față de imunitatea naturală. Sunt necesare mai multe date pentru a evalua dacă mutațiile prezente de varianta Omicron pot duce la o protecție redusă față de imunitatea derivată din vaccin și date despre eficacitatea vaccinului, inclusiv utilizarea de doze suplimentare de vaccinare”.