Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS anunță că a fost…

OMS anunță că a fost înființat un grup nou de consultanți pentru a efectua o anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, miercuri, 13 octombrie, că a fost înființat un grup nou de consultanți pentru a efectua o anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului, menționând că ar putea fi „ultima noastră șansă” și a îndemnat China să furnizeze date despre primele cazuri înregistrate în Wuhan, scrie Reuters.

Primele cazuri de COVID-19 la oameni au fost raportate în orașul Wuhan din China, în decembrie 2019. China a respins în mod repetat teoriile conform cărora virusul s-a scurs de la unul dintre laboratoarele sale și a spus că nu mai sunt necesare vizitele echipelor OMS.

La începutul acestui an, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în orașul Wuhan, cu oamenii de știință chinezi, și au menționat într-un raport comun că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ancheta a fost îngreunată din lipsa datelor brute referitoare la primele zile ale pandemiei de COVID-19 și a solicitat audituri de laborator.

În acest sens, reprezentanții OMS au numit miercuri 26 de persoane pentru a investiga originile agenților patogeni noi.

Originile pandemiei de coronavirus sunt extrem de politizate, China propagând ideea că virusul are rădăcini în afara granițelor sale.

Anterior, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că administrația Biden nu a fost implicată în „planificarea și implementarea” anchetei OMS și că dorește să efectueze o revizuire independentă a constatărilor sale și a probelor adunate.