Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO solicită dovezi Rusiei care…

NATO solicită dovezi Rusiei care să ateste dorinţa de a detensiona situaţia de la frontierele Ucrainei prin intermediul acţiunilor pe teren

Foto: Reuters

Secretarul general al NATO, Jens Soltenberg, a salutat într-o conferinţă de presă semnalele prin care Rusia ar putea căuta o soluţie diplomatică pe fondul unei consolidări militare la graniţa cu Ucraina. În plus, Stoltenberg a cerut Moscovei să demonstreze clar voinţa de a acţiona pentru detensionarea situaţiei, scrie Reuters.

„Există semnale că  Moscova îşi doreşte să continue calea diplomaţiei. Acest lucru oferă motive pentru un optimism prudent. Dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg înaintea unei întâlniri de două zile a miniştrilor Apărării ai statelor NATO, la Bruxelles.

Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă, la câteva ore după ce Rusia a anunțat că a început deja să retragă o parte din trupele de la granița Ucrainei. Șeful NATO a fost întrebat de jurnaliști despre acest anunț, însă a precizat că momentan, nu au fost observate reduceri ale trupelor.

„Suntem la curent cu acţiunile şi actele de intimidare ale Rusiei şi ştim exact ce îşi doreşte să facă. Aliaţii NATO sunt pregătiţi să intervină împotriva Rusiei. Suntem pregătiţi să discutăm despre relaţiile noastre cu Rusia, despre UE şi securitatea Uniunii, despre transparenţa Rusiei şi controlul armelor. Însă nu vom face compromisuri şi nu vom abandona principiile alianţei”, a adăugat secretarul general al NATO.

„Miniştrii NATO vor discuta despre nevoia de a ne consolida echipamentele militare şi despre modul în care vom acţiona în România”, a precizat el.

De asemenea, oficialul a reamintit despre acțiunile Rusiei de anul trecut, când într-adevăr a retras unii militari, dar tehnica de luptă a rămas tot aproape de granița cu Ucraina. Referitor la aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a subliniat că „ușa Alianței rămâne deschisă. Extinderea NATO a ajutat la extinderea democrației pe cale pașnică. Ucraina are dreptul să-și aleagă propria cale”.

La sfârșitul anului 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se extindă niciodată spre est, în special în Ucraina. Statele Unite și Alianța Nordatlantică au respins această cerere.

În același timp, chiar înainte de negocieri, Moscova a început să-și concentreze trupele la granițele cu Ucraina. Potrivit datelor Ministerului Apărării, 140 de mii de soldați ruși sunt dislocați la granițele Ucrainei. Iar până pe 20 februarie în Belarus vor avea loc exerciții militare ruso-bieloruse.

Serviciile de informații ucrainene au declarat că Rusia se pregătește pentru un posibil atac asupra estului și sudului Ucrainei în iarna anului 2022. Ofițerii americani de informații (în conformitate cu un posibil scenariu împărtășit de Bloomberg) consideră că un atac asupra Ucrainei poate avea loc în trei direcții: din Crimeea ocupată, Belarus și de la granița rusă.

În același timp, autoritățile ucrainene au dat asigurări că armata este gata să riposteze, iar partenerii sunt de partea Ucrainei. Ministerul de Externe a cerut cetățenilor să rămână calmi, să se consolideze în interiorul țării și să evite acțiuni care ar submina stabilitatea și ar semăna panică.