Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   NATO declară că este îngrijorată…

NATO declară că este îngrijorată de securitatea energetică a Europei, în contextul tensiunilor cu Rusia

Foto: Reuters

Europa trebuie să-și diversifice aprovizionarea cu energie, a declarat șeful NATO, în timp ce Marea Britanie a avertizat că este „foarte probabil” ca Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al continentului, să încerce să invadeze Ucraina, relatează Reuters.

Rusia a adunat aproximativ 120 000 de soldați în apropierea vecinului său și a cerut Alianței de apărare vestice să retragă trupele și armele din Europa de Est și să împiedice Ucraina, un fost stat sovietic, să se alăture vreodată alianței de apărare occidentale.

Oficialii americani au declarat sâmbătă că desfăşurarea militară a Rusiei a fost extinsă pentru a include provizii precum rezerve de sânge pentru a trata victimele unui conflict.

De peste graniţă, în Ucraina, localnicii s-au antrenat ca rezervişti ai armatei. Moscova neagă orice plan de invadare, dar a declarat duminică că va cere NATO să clarifice dacă intenţionează să pună în aplicare angajamentele cheie în materie de securitate, după ce mai devreme a spus că răspunsul alianţei la cererile sale nu a mers suficient de departe.

„Dacă nu intenţionează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce. Aceasta va fi o întrebare cheie în determinarea propunerilor noastre viitoare”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat.

Statele Unite, care au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni majore dacă invadează Ucraina, au spus că aşteaptă răspunsuri de la Moscova. NATO nu se va retrage din Europa de Est şi nu va opri Ucraina dacă vrea să intre în NATO, dar alianţa este pregătită să discute subiecte precum controlul armelor şi măsurile de consolidare a încrederii.

Senatorii americani sunt foarte aproape de a ajunge la un acord asupra legislaţiei privind sancţiunile, au declarat duminică cei doi senatori care lucrează la proiectul de lege. Măsurile includ vizarea celor mai importante bănci ruseşti şi a datoriei suverane ruseşti, precum şi oferirea de asistenţă militară letală Ucrainei.

Unele dintre sancţiunile din proiectul de lege ar putea avea loc înainte de orice invazie din cauza a ceea ce Rusia a făcut deja, a spus unul dintre senatori, Bob Mendendez, invocând atacuri cibernetice asupra Ucrainei, operaţiuni cu steag fals şi eforturi de subminare a guvernului ucrainean în interior.

Washingtonul a petrecut săptămâni întregi încercând să încheie un acord cu partenerii europeni cu privire la un pachet de sancţiuni puternice, dar problema este dezbinatoare, Germania îndemnând la ”prudenţă”.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul de gaze şi orice întrerupere ar exacerba criza energetică existentă cauzată de oferta insuficientă.

„Suntem îngrijoraţi de situaţia energetică din Europa, deoarece demonstrează vulnerabilitatea de a fi prea dependenţi de un singur furnizor de gaze naturale şi acesta este motivul pentru care aliaţii NATO sunt de acord că trebuie să lucrăm şi să ne concentrăm pe diversificarea aprovizionării”, a spus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Marea Britanie a declarat duminică că îşi va extinde domeniul de aplicare a posibilelor sancţiuni în legislaţie, în această săptămână, pentru a-l descuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin.

„Credem că este foarte probabil ca el să încerce să invadeze Ucraina. De aceea facem tot ce putem prin descurajare şi diplomaţie, pentru a-l îndemna să renunţe”, a declarat secretarul de Externe Liz Truss pentru televiziunea BBC.

Truss, care urmează să viziteze atât Ucraina, cât şi Rusia în următoarele două săptămâni, a declarat pentru Sky News că legislaţia va permite Marii Britanii să atingă o varietate mult mai mare de ţinte ”astfel încât să nu existe nimeni care să creadă că va fi imun la aceste sancţiuni”.

 Întrebat dacă noile prerogative ar putea include capacitatea de a sechestra proprietăţile din Londra, Truss a spus: „Nimic nu este exclus”.