Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO a decis înființarea de…

NATO a decis înființarea de noi grupuri de luptă permanente în Europa. Unul va fi desfășurat în România, sub comandă franceză

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Miniștrii apărării din țările NATO s-au reunit la Bruxelles și au decis stabilirea de noi grupuri de luptă ale Alianței în centrul, estul, sud-estul Europei. Un astfel de grup de luptă va fi desfășurat în România, sub comandă franceză. Mâine urmează să se desfășoare o nouă reuniune a miniștrilor, scrie Biziday.

Principalele declarații ale Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, după prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din cadrul Alianței:

  • Miniștrii Apărării tocmai s-au întâlnit pentru a aborda dezvoltarea militară continuă a Rusiei în jurul Ucrainei. Aliații salută toate eforturile diplomatice, dar până acum nu vedem niciun semn de detensionare a situației. Informațiile din teren sunt confirmate de imagini din satelit, și nu sunt retrageri de trupe sau de echipamente. Ceea ce au prezis agențiile noastre de informații s-a confirmat. Nu suntem siguri în privința intențiilor, suntem siguri în informațiile pe care le avem. Asta în sine este o îngrijorare, faptul că rușii spun că nu știu ce se întâmplă în următoarele zile. Aceasta este cea mai mare concentrare de forțe din Europa de la Războiul Rece. Eu spun că răspunsul NATO va fi vehement.
  • NATO a trimis Rusiei propuneri scrise concrete, despre transparență, reducerea riscurilor și controlul armelor, dar încă nu am primit un răspuns. Reiterez invitația mea către Rusia pentru o nouă întâlnire a Consiliului NATO-Rusia.
  • NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază, în legătură cu dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale. 
  • Ne-am îmbunătățit deja descurajarea și apărarea, cu mai multe trupe, avioane și nave și o pregătire mai mare a forței de răspuns a NATO. Acești pași sunt defensivi, alianța nu este o amenințare pentru Rusia.
  • Miniștrii au decis să dezvolte opțiuni pentru consolidarea în continuare a descurajării și apărării NATO, inclusiv stabilirea de noi grupuri de luptă în centrul, estul, sud-estul Europei. Și am salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup de luptă în România. Comandanții noștri militari vor lucra acum la detalii și vor raporta în câteva săptămâni.

Rusia a desfășurat peste 130 000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton. Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că „nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.