Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul român de Externe: „România…

Ministrul român de Externe: „România nu va trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă, însă Bucureștiul sprijină „intens” Kievul la nivel diplomatic”

Foto: Profimedia Images

România nu va trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă, însă Bucureștiul sprijină „intens” Kievul la nivel diplomatic, fiind implicat în toate deciziile care se iau la nivel UE și NATO, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile dure pregătite împotriva Moscovei. Deocamdată, însă, există un răgaz de două săptămâni în care „dialogul mai are o șansă”, iar România speră că Moscova va face o evaluare „serioasă și responsabilă” a propunerilor de aplanare a tensiunilor înaintate de Occident, a declarat, la Digi24, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Eu sper că partea rusă va analiza cu foarte mare atenție și cu foarte mare responsabilitate propunerile pe care atât Statele Unite, cât și Alianța Nord-Atlantică le-au înaintat către partea rusă. E vorba despre un set de propuneri complementare, atât documentul pe care Statele Unite l-au înmânat, în urma promisiunii făcute de secretarul de stat Blinken ministrului de externe Lavrov, vinerea trecută, la Geneva, cât și documentul care a fost elaborat la nivelul NATO sunt documente complementare. Și România a fost implicată în redactarea tuturor acestor documente, alături de ceilalți aliați. Sunt documente extrem de solide, care iau în calcul tot ceea ce înseamnă arhitectura de securitate europeană actuală, iau în calcul atât preocupările care au fost exprimate de Federația Rusă, dar în egală măsură subliniază foarte clar și preocupările pe care aliații le au față de Federația Rusă”, a detaliat Bogdan Aurescu la Digi24.

El a subliniat că deocamdată aceste documente nu sunt publice, dar miercuri au fost prezentate câteva elemente de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce ele au fost transmise Federației Ruse, precum și de către secretarul de stat Antony Blinken.

Noi sperăm că Federația Rusă le va analiza cu atenție. Există promisiunea că va exista și o întâlnire nouă între secretarul de stat Blinken și ministrul de externe Lavrov, deci aşteptăm cu foarte mare interes care este evaluarea Federaţiei Ruse. Noi sperăm să fie o evaluare serioasă şi responsabilă, pentru că aşa cum am văzut din seria de consultări, de dialog, care a avut loc între 10 şi 13 ianuarie (…), toate aceste chestiuni au fost discutate şi examinate cu foarte multă atenţie de către ambele părţi. Acest peisaj este completat şi de o rundă de negocieri care a avut loc ieri (miercuri – n.r.), la Paris, în formatul numit Normandia, adică în formatul Rusia – Ucraina – Germania – Franţa, şi după acea rundă de discuţii care a durat mai bine de opt ore a rezultat un tip de înţelegere care fixează încă o întâlnire peste două săptămâni, în acelaşi format. Deci există, dacă vreţi, un moment de circa două săptămâni în care dialogul mai are o şansă şi noi sperăm ca acest dialog să continue”, a spus ministrul de externe la Digi24.

România nu trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar

Noi sperăm ca dialogul să nu eșueze. Ceea ce spunea astăzi ministrul de externe Lavrov, în reacția publică, era, pe de o parte, că nu este mulțumit de o parte a răspunsului, dar pe de altă parte, spunea că există, totuși, anumite aspecte pe care s-ar putea angaja într-un anumit dialog. El le-a numit aspecte secundare, dar ele sunt totuși foarte importante, pentru că se referă la măsuri de transparență, de reducere a riscurilor, de creștere a încrederii, de control al armamentelor, aspecte unde și aliații au îngrijorări destul de serioase față de comportamentul Federației Ruse și unde merită o discuție, pentru a consolida arhitectura de securitate europeană și pentru a asigura, cel puțin din perspectiva conduitei Federației Ruse, că acest stat va reveni la respectarea unor prevederi ale acestor documente, norme de conduită ș.a.m.d., pe care în ultimii ani Federația Rusă nu le-a mai respectat sau le-a respectat selectiv”, a punctat șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu a precizat că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, este exclus ca România să trimită trupe militare în această țară, care nu este membră NATO și nu este acoperită de clauza de apărare colectivă prevăzută de Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. „Nu se pune problema ca NATO să intervină militar în cazul unui conflict între Federația Rusă și Ucraina, deci nici România. Această perspectivă nu există”, a dat asigurări ministrul de externe.

În schimb, există perspectiva unui sprijin intensificat pentru Ucraina.

Astfel, Federaţia Rusă riscă sancţiuni la nivel european, pe care România le va sprijii, fie că este vorba despre „sancţiuni individuale”, care vizează anumite persoane, dar şi sancţiuni care vizează unele sectoare ale economiei, precum cel energetic sau financiar.