Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul de Interne ucrainean: „Studenții”…

Ministerul de Interne ucrainean: „Studenții” străini erau transportați prin Ucraina, apoi ajungeau în Uniunea Europeană. Pentru o persoană se încasau până la 15 mii de dolari

Forțele de ordine au deconspirat o rețea prin care străinii erau transportați în Ucraina sub pretextul studiilor, după care aceștia pătrundeau ilegal în țările UE. Transportarea unui „student” costa până la 15.000 de dolari, relatează Hromadske.

Despre acest lucru a anunțat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Pentru a camufla canalul migrației ilegale, infractorii au creat o rețea de firme intermediare pentru recrutarea străinilor și au folosit, de asemenea, una dintre instituțiile private de învățământ superior.

Potrivit anchetei, străinii primeau invitații oficiale la studii, apoi ajungeau legal în țară. După aceea, erau transportați ilegal în țările UE, ocolind punctele de control.

Străinii ajungeau în Ucraina sub pretextul studiilor, apoi erau duși ilegal în țările UE

Foto: Ministerul de Interne

Timp de câteva luni, organele de drept au reținut aproximativ 40 de „studenți” care încercau să intre în țările UE. Potrivit anchetei, în doi ani, inculpații au adus în Ucraina aproximativ trei mii de străini pentru „studii”.

Astfel de „studii în Ucraina” erau oferite în mai mult de 10 țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est. Costul transportării ilegale a unei persoane în UE a variat între 13 și 15 mii de dolari. Conform datelor preliminare, veniturile din această „schemă” au depășit anual un milion de dolari.

Care este pedeapsa?

Forțele de ordine au inițiat proceduri penale în conformitate cu art. 332 p. 2 din Codul Penal al Ucrainei. Acest articol prevede închisoare de la 5 la 7 ani.

La momentul actual trei membri ai grupului criminal — doi străini și un cetățean al Ucrainei – au fost deja anunțați ca bănuiți. Un ucrainean și unul dintre străini au fost arestați, iar în privința celuilalt străin se examinează măsurile de reținere.

Nu doar Ucraina e implicată

Ziarul German Bild am Sonntag a informat că autoritățile germane investighează implicarea autoproclamatului președinte Alexander Lukașenko în organizarea unui canal de migrație ilegală prin Belarus.

Publicația a subliniat că migranții din țările din Orientul Mijlociu care se îndreaptă spre Germania vin în Belarus cu vize de student. După aceea, polițiștii de frontieră din Belarus îi transportă la frontiera poloneză pe segmentele cu mai puțină pază, de unde migranții trec granița și ajung în Germania. Potrivit Bild, migranții ar plăti până la 4 mii de euro pentru trecerea frontierei.

Ulterior, acuzații similare au fost aduse Belarusului de către Stanislav Zharin, reprezentantul ministrului-coordonator al Serviciilor Speciale din Polonia. El a declarat că în Belarus a fost organizat un canal ilegal de tranzit pe teritoriul Poloniei către UE, iar autoritățile din Belarus ar fi câștigat zeci de milioane de dolari de pe urma acestor scheme.

Material de pe Hromadske