Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanie a avertizat Rusia…

Marea Britanie a avertizat Rusia că îi va aplica sancțiuni dure în cazul în care aceasta va invada Ucraina

Sursa foto: Reuters

Marea Britanie a avertizat joi, 6 ianuarie, că împreună cu partenerii occidentali îi vor aplica Rusiei sancțiuni dure în cazul în care aceasta va invada Ucraina, scrie Reuters.

Rusia a adunat aproximativ 100 de mii de soldați în apropierea graniței cu Ucraina. Deși autoritățile de la Moscova spun că nu au planuri de invadare a Ucrainei, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut garanții că NATO nu se va extinde spre est.

Ministra de externe a Regatului Unit, Liz Truss, a declarat joi, în Parlament, că orice acțiune militară efectuată de Rusia în Ucraina ar aduce „consecințe grave, inclusiv sancțiuni coordonate pentru a minimaliza interesele și economia Rusiei”.

„Nu vom accepta campania pe care o duce Rusia pentru a submina vecinii săi democratici. Ei au prezentat în mod fals Ucraina drept o amenințare pentru a-și justifica poziția agresivă. Rusia este agresorul. NATO a fost întotdeauna o alianță defensivă (…). Regatul Unit lucrează cu partenerii noștri la aceste sancțiuni, inclusiv măsuri cu impact mare care vizează sectorul financiar rus și persoane fizice”, a declarat ministra de externe a Regatului Unit, Liz Truss.

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, l-a asigurat duminică, 2 ianuarie, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, că răspunsul SUA și al aliaților săi „va fi decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”, notează CNN.

În ultimele săptămâni, Rusia a continuat să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei.