Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan se…

Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan se confruntă simultan cu întreruperi masive de curent

Trei țări din Asia Centrală — Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan s-au confruntat simultan cu întreruperi de curent. Acest lucru a fost raportat de Interfax cu referire la corespondenți și martori oculari, transmite Novaya Gazeta.

Administrația orașului Almaty, Kazahstan, unde locuiesc peste două milioane de oameni, a declarat că „întreruperea a avut loc prin linia KEGOC (Kazakhstan Electricity Grid Operating Company”). Potrivit unui reprezentant al administrației, tensiunea din rețeaua căzută, sistemele automate de încărcare în frecvență au funcționat la substații. Acum, au început lucrările de reconectare, a adăugat el.

Potrivit Orda.kz, întreruperile de curent au avut loc în Shymkent, Taraz, regiunea Turkestan (Kazahstan), precum și în capitala Kârgâzstanului, Bishkek, în orașul kârgâz Osh și în capitala Uzbekistanului, Tașkent. Tengrinews raportează întreruperi de curent în regiunile Alma-Ata, Zhambyl și Turkestan din Kazahstan. Și locuitorii unor zone din regiunile Chui și Issyk-Kul din Kârgâzstan au rămas fără electricitate.

Ministerul Energiei din Uzbekistan a declarat că întreruperea curentului în Asia Centrală s-a produs în urma unui accident din Kazahstan. În același timp, Ministerul Energiei al Kazahstanului a declarat că, din cauza sistemului energetic din Uzbekistan și Kârgâzstan, a existat o supratensiune pentru tranzitul energiei electrice de 500 kV „Nord-Est-Sud al Kazahstanului”.

Ca urmare, a avut loc o separare de urgență a tranzitului de nord-est-sud al Kazahstanului, cu rambursarea unei părți semnificative a consumatorilor din zona de sud a Kazahstanului. Volumul restricțiilor este de aproximativ 1500 de megawați. În prezent, Operatorul de Sistem KEGOC SA ia măsuri pentru eliminarea problemelor create în urma accidentului”, a dat asigurări Ministerul Energiei.

Aeroportul Tașkent a încetat temporar să opereze zboruri din cauza întreruperilor de curent. Aeroportul Bishkek a trecut, de asemenea, la alimentarea cu energie autonomă.

Circulația pe drumurile din Tașkent a început să fie reglementată de polițiștii rutieri, din cauza unei pene de curent în oraș. Metroul s-a oprit și el, scrie Gazeta.uz. În întreaga Uzbekistan, încălzirea, canalizarea și alimentarea cu apă potabilă nu funcționează din cauza închiderii stațiilor de pompare.

După cum notează RBC, Kazahstanul, Kârgâzstanul și Uzbekistanul sunt unite într-un singur inel energetic al Asiei Centrale. Proiectul unui sistem energetic unificat a fost pregătit în epoca sovietică. Sistemul a fost gestionat de Centrul de Coordonare și Dispecerare din Tașkent, ceea ce a permis reglementarea fluctuațiilor sezoniere ale cererii de energie electrică și apă. În special, vara Tadjikistanul și Kârgâzstanul au furnizat surplus de energie electrică vecinilor lor, în timp ce iarna Tadjikistanul și Kârgâzstanul au acumulat apă în rezervoare și au primit energie electrică de la republicile vecine. În 2003, Turkmenistanul a părăsit sistemul, iar în 2009, Tadjikistanul a părăsit „cercul energetic”.