Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, poate…

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, poate fi extrădat din Marea Britanie în SUA pentru a răspunde acuzațiilor de spionaj înaintate de guvernul american

Julian Assange; sursa foto: Politico

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, poate fi extrădat din Marea Britanie în SUA pentru a răspunde acuzațiilor de spionaj înaintate de guvernul american, a decis vineri, 10 decembrie, Curtea de Justiție din Londra, scrie publicația Politico.

Înalta Curte a primit asigurări din partea SUA că Assange, în vârstă de 50 de ani, nu va fi ținut în condițiile cele mai stricte ale închisorii decât dacă va comite un act care va merita acele măsuri.

Avocații lui Assange au declarat că asigurările din partea guvernului american sunt „vagi” și „fără sens”.

SUA dorește extrădarea lui Assange din Marea Britanie, unde se află în prezent în închisoare, pentru a-l judeca într-un tribunal american că ar fi încercat să obțină accesul la bazele de date militare americane pentru a obține și dezvălui informații despre apărarea națională. 

WikiLeaks a publicat mii de documente secrete diplomatice și militare confidențiale în 2010 și 2011 legate de războaiele din Afganistan și Irak. Procurorii americani au spus că scurgerea masivă a pus în pericol sute de vieți și că Assange era conștient de pericole, ceea ce a determinat o anchetă penală în SUA pentru a-l urmări în temeiul Legii privind spionajul. 

Assange ar putea risca până la 175 de ani de închisoare dacă va fi condamnat în SUA.

Stella Moris, logodnica lui Assange, a spus că decizia Înaltei Curți este „periculoasă și greșită”.

La începutul lunii ianuarie 2021, un tribunal din Marea Britanie a respins cererea SUA de a-l extrăda pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, în America, motivând că o astfel de mișcare ar fi „opresivă” din cauza sănătății sale mentale, relatează CNN.