Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Japonia va redirecționa încărcături de…

Japonia va redirecționa încărcături de gaz natural către Europa, în contextul în care tensiunile cu Rusia se intensifică

Japonia va redirecționa încărcături de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, în urma unor solicitări din partea SUA și a Uniunii Europene, a declarat ministrul Industriei, o măsură care aliniază țara cu Occidentul în contextul în care tensiunile cu Rusia se intensifică, anunță Reuters.

Îngrijorarea a crescut cu privire la posibila întrerupere a livrărilor de gaze din Rusia, cel mai mare furnizor al Europei, în urma comasării de trupe rusești în apropierea Ucrainei și a intensificării tensiunilor dintre Moscova și Occident.

Livrările suplimentare sunt așteptate să ajungă luna viitoare, a declarat ministrul Koichi Hagiuda reporterilor.

„Am decis să răspundem solicitărilor Statelor Unite și UE pentru trimiterea de GNL în Europa, unde aprovizionarea cu gaze este limitată”, a declarat Hagiuda după ce s-a întâlnit separat cu ambasadorii SUA și UE în Japonia, mai devreme în cursul zilei.

El a precizat că surplusul de aprovizionare va fi redirecționat după ce va fi clar că cererea locală a Japoniei poate fi acoperită și că producția de electricitate va rămâne stabilă.

Unele încărcături de GNL deja programate, trimise de companiile japoneze, vor ajunge în Europa în februarie, iar alte încărcături, inclusiv cele care vor fi deviate către Europa la cererea guvernului japonez, vor ajunge acolo în martie, a declarat un oficial al ministerului industriei.

Oficialul a refuzat să dezvăluie numărul de încărcături care se îndreaptă spre Europa, dar a precizat că volumul care va fi livrat în martie va fi mai mare decât în februarie.