Întâlnire istorică în Cuba. Papa Francisc și Patriarhul Kiril au făcut apel la pace

Patriarhul rus Kiril şi Papa Francisc au pledat, cu ocazia întâlnirii istorice, pentru intensificarea legăturilor celor două biserici, condamnând conflictele militare, persecutarea creştinilor, secularismul, consumismul şi adoptând o poziţie comună pentru apărarea valorilor creştine fundamentale. Cei doi s-au întâlnit pe teren neutru, în Cuba, ţară majoritar catolică.

Papa Francisc şi Patriarhul Kiril au făcut apel la unitate creştină restabilită între cele două biserici, în cadrul întâlnirii istorice din Cuba, informează bbc.com.

A fost prima întâlnire dintre un Papă şi un patriarh rus, deoarece ramurile vestice şi estice ale creştinismului s-au divizat în secolul al 11-lea.

Într-o declaraţie comună, aceştia au cerut, de asemenea, protejarea creştinilor de persecuţie în Orientul Mijlociu. În cele 30 de paragrafe, liderii celor două Biserici au deplâns pierderea unității creștine și au evidențiat aspirația comună de a contribui la unitatea creștinilor. Totodată, au condamnat persecuția fraților în credință din diferite țări, au lansat un apel stăruitor la pace în Orientul Mijlociu și Ucraina.

Discuţiile de două ore s-au desfăşurat pe aeroportul din Havana. Acestea au avut loc în timpul escalei Papei Francisc în drum spre Mexic. Patriarhul Kiril vizitează Cuba, Brazilia şi Paraguay.

Cei doi lideri s-au îmbrăţişat şi sărutat reciproc la începutul reuniunii de vineri. „Sunt fericit să vă întâmpine, dragă frate”, a spus Patriarhul Kiril. “În cele din urmă”, i-a răspuns Papa Francisc.

La o conferinţă de presă de după întâlnire, Kiril a declarat că discuţiile au fost „deschise” şi „frăţeşti”, în timp ce Papa Francisc le-a descris ca fiind „foarte sincere”.

„Sperăm ca întâlnirea noastră să contribuie la restabilirea acestei unităţi, dorită de Dumnezeu”, au susţinut cei doi lideri în declaraţia lor comună.

Foto: gazeta.ru


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *