Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Înaltul Reprezentant al UE, despre…

Înaltul Reprezentant al UE, despre situația din Kazahstan: „Suntem pregătiți să oferim asistență pentru o rezolvare pașnică a crizei”

„Suntem îngrijorați de violența care a izbucnit, în urma protestelor pașnice, în Kazahstan, care este un partener important pentru Uniunea Europeană, cu un Acord de parteneriat și cooperare în vigoare, și pentru stabilitatea regiunii”, afirmă Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cu privire la situația din Kazahstan.

Înaltul Reprezentant al UE regretă pierderea de vieți omenești și condamnă actele de violență pe scară largă din Republica Kazahstan.

„Este important să se prevină escaladarea situației, să se evite orice incitare la violență, să se exercite reținere în orice moment și să se evite exploatarea tulburărilor în alte scopuri. Suntem pregătiți să oferim asistență pentru o rezolvare pașnică a crizei. Sprijinul militar exterior ar trebui să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului, precum și drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor”, a spus Borrell.

În context, Înaltul Reprezentant al UE îndeamnă autoritățile din Kazahstan să își respecte angajamentele în această perioadă dificilă, inclusiv respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale cetățenilor lor, în special, libertatea de exprimare și mass-media.

Protestele în masă din Republica Kazahstan au început duminică, 2 ianuarie. Motivul care i-a scos pe protestatari în stradă a fost creșterea prețurilor la gazul petrolier lichefiat folosit pentru alimentarea mașinilor. Inițial, proteste au fost organizate în orașele Zhanaozen și Aktau. Ulterior, oamenii au ieșit în stradă în alte orașe și au avut loc mai multe ciocniri cu forțele de securitate. Autoritățile au raportat duminică, 9 ianuarie, că 164 de persoane au fost ucise în revolta antiguvernamentală de săptămâna trecută, între care și trei copii, iar aproape șase mii de persoane au fost arestate.