Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Imagini dramatice în Kazahstan: Gaze…

Imagini dramatice în Kazahstan: Gaze lacrimogene folosite de poliţie pentru a împrăştia o manifestaţie împotriva creşterii preţului la gaze. Guvernul a demisionat – VIDEO

Poliţia din Kazahstan a folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie împotriva creşterii preţului la gaze care a reunit, două zile consecutiv, câteva mii de persoane la Almaty, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală.

Guvernul din Kazahstan a demisionat după două zile de proteste violente determinate de creșterea abruptă a prețurilor carburanților.

Doi corespondenţi ai AFP, care au văzut tirurile poliţiei, au numărat cel puţin 5.000 de persoane la protestul de marți, în această ţară autoritară unde asemenea adunări sunt rare.

Serviciile de mesagerie Whatsapp, Telegram şi Signal au fost inaccesibile în cursul serii în Kazahstan, unde proteste au izbucnit cu începere de duminică în mai multe oraşe.

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, s-a adresat cetăţenilor îndemnându-i „să dea dovadă de prudenţă” şi „să nu cedeze provocărilor”.

Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), mişcarea a început în oraşul în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice, scrie Agerpres.

Zhanaozen a fost în trecut scena mai multor violenţe care au zguduit Kazahstanul de la independenţa sa de URSS în 1991. În 2011, cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

În cursul serii, autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului GNL fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune. Cu toate acestea, această promisiune nu a dus la dispersarea manifestanţilor.

Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.