Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Germania și SUA au avertizat:…

Germania și SUA au avertizat: conducta Nord Stream 2 ar putea fi oprită dacă Rusia invadează Ucraina

Germania și SUA au avertizat că ar putea „opri” un gazoduct rusesc cheie dacă Rusia invadează Ucraina, transmite BBC.

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat american a declarat că conducta Nord Stream 2 „nu va avansa” dacă Rusia ar ataca.

BBC transmite că, controversatul proiect energetic este conceput pentru a dubla debitul de gaze și merge din Rusia direct în Germania sub Marea Baltică. El ocolește Ucraina, care se bazează pe conductele existente pentru venituri și este amenințată de forțele ruse.

Zeci de mii de trupe ruse s-au adunat la granițele Ucrainei în ultimele săptămâni, stârnind temeri de o invazie – în ciuda negărilor repetate ale Rusiei cu privire la orice plan de atac.

Miercuri, SUA au respins cererea principală a Rusiei de a interzice Ucrainei să adere la alianța militară NATO, oferind în același timp Moscovei „o cale diplomatică serioasă”.

Președintele rus Vladimir Putin evaluează în prezent propunerile, a declarat joi purtătorul de cuvânt al său.

Nord Stream 2 în focalizare

Construcția conductei de 1.225 km (760 mile) a durat cinci ani și a costat aproximativ 11 miliarde de dolari (8 miliarde de lire sterline). Dar încă nu a început să funcționeze, după cum au declarat autoritățile de reglementare în noiembrie. Asta pentru că nu respectă legea germană și și-au suspendat aprobarea.

Vorbind cu postul NPR, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că țara sa va colabora cu Germania pentru a se asigura că proiectul nu va merge mai departe dacă Rusia ar invada Ucraina.

„Vreau să fiu foarte clar: dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a spus el, dar a adăugat că „nu va intra în detalii” despre cum va fi oprit gazoductul.

Ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat ulterior parlamentului german că aliații occidentali „lucrează la un pachet puternic de sancțiuni” care acoperă aspecte „inclusiv Nord Stream 2”, promițând consecințe grave pentru Rusia dacă ar ataca Ucraina.

Declarația a venit după ce ambasadorul Germaniei în SUA, Emily Haber, a scris pe Twitter că „nimic nu va fi exclus, inclusiv Nord Stream 2” dacă Rusia ar încălca „suveranitatea Ucrainei”.