Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Gazprom, după ce Moldovagaz a…

Gazprom, după ce Moldovagaz a transferat plata pentru gazele naturale: „Faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru plata pentru gaz, semnalează probleme în sectorul energetic”

Sursa foto: True Story Project

Gazprom confirmă că R. Moldova a achitat datoria pentru cantitatea de gaz consumată. Reprezentanții gigantului rus sunt îngrijorați de faptul că datoriile se pot repeta din cauza problemelor sistemice din sectorul energetic al R. Moldova. Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom, scrie TASS.

„R. Moldova și-a plătit datoriile curente. Gazprom a dat dovadă de bunăvoință și a acceptat o întârziere, deși a avut toate motivele să oprească livrările. Problema a fost înlăturată”, a spus Kuprianov. 

Gazprom se așteaptă ca partea moldovenească să ia măsuri exhaustive pentru normalizarea situației și pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor sale contractuale față de Gazprom, scrie presa rusă.

„În același timp, însuși faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru plata pentru gaz, semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al R. Moldova. Aceasta înseamnă că „criza neplăților” se poate repeta. Toată săptămâna autoritățile moldovenești au raportat public cum salvează țara și cum au ajuns la un acord privind alocarea de bani pentru o plată restantă către Gazprom. Nu este nimic eroic în asta. Plata în baza unui contract este normală”, a declarat reprezentantul holdingului rusesc de gaze.

Reprezentanții SA „Moldovagaz” au anunțat vineri seară, 26 noiembrie, că au transferat către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Datoria R. Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu. Detalii aici.

Gazprom a anunțat anterior că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în R. Moldova, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.