Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Anul 2021 în imagini…

FOTO Anul 2021 în imagini – retrospectivă Deutsche Welle

Sursa foto: Colaj ZdG

Anul 2021 nu a însemnat doar pandemie de COVID-19. Luarea cu asalt a Capitoliului, drama refugiaților la graniţa dintre Polonia și Belarus, sfârșitul erei Merkel, sunt câteva dintre evenimentele importante care au avut loc în acest an, scrie Deutsche Welle.

Luarea cu asalt a Capitoliului

În noiembrie 2020, Donald Trump a ratat realegerea sa în funcția de președinte al SUA. Însă mulți dintre susținătorii săi nu au putut accepta insuccesul. Pe rețelele de socializare, aceștia s-au organizat pentru a lua cu asalt Capitoliul. Pe 6 ianuarie, o mulțime furioasă a invadat clădirea Congresului, un eveniment fără precedent în istoria SUA.

Joe Biden preia conducerea SUA

Cu toate acestea, susținătorii fanatici ai lui Trump nu au putut opri transferul de putere. În condiții de maximă securitate, Joseph Robinette Biden, în vârstă de 78 de ani, a depus jurământul la Casa Albă. Biden este cel de-al 46-lea președinte al SUA și totodată cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată în această funcție. Predecesorul său, Donald Trump, se află pe locul al doilea.

Mai întâi otrăvit, apoi arestat

Timp de aproape jumătate de an, criticul Kremlinului Alexey Navalny s-a recuperat în Germania în urma unui presupus atac cu otravă, comis de serviciile secrete rusești. În ianuarie 2021, acesta s-a întors la Moscova și a fost imediat arestat. În pofida tuturor protestelor, Navalny a fost condamnat la trei ani și jumătate într-un lagăr de muncă.

Lovitură de stat militară în Myanmar

Partidul lui Aung San Suu Kyi a câștigat detașat alegerile din Myanmar la sfârșitul anului 2020. Un scor prea mare pentru gustul militarilor încă influenți. Aceștia au revenit la putere prin lovitură de stat și au arestat-o pe Suu Kyi, dar și pe mulți dintre camarazii ei. Au urmat proteste sângeroase, soldate cu sute de morți, dar care nu au schimbat cu nimic echilibrul puterii.

Invazia insectelor

Acolo unde apar, cerul se întunecă, recolta se duce pe apa sâmbetei, iar oamenii rămân fără nimic. Mai mult de un miliard de lăcuste și-au făcut drum prin unele regiuni din Africa de Est în februarie 2021, lăsând în urmă distrugere și ruină economică pentru milioane de mici fermieri. Kenya a reușit să controleze plaga doar prin utilizarea masivă de pesticide.

Sentință cu închisoare pentru Derek Chauvin

22,5 ani de închisoare a primit fostul polițist Derek Chauvin, care, acum un an, în timpul unei arestări, a pus genunchiul pe gâtul afro-americanului George Floyd minute în șir, până când acesta a murit sufocat. Cazul său a declanșat proteste împotriva rasismului și a violenței poliției în întreaga lume. Însă ultimul cuvânt nu a fost încă rostit în acest proces, căci Chauvin a făcut apel.

Dezastrul pandemic din India

În aprilie 2021, pandemia a lovit în forță India. Noua variantă Delta a făcut ca numărul de infecții să explodeze. Spitalele au fost supraaglomerate, iar oxigenul pentru tratament a devenit era la mare căutare. La Delhi, crematoriile au fost supraîncărcate. Unii dintre morți trebuiau să fie incinerați în câmp deschis, zi și noapte, fără întrerupere. Situația s-a liniștit abia în iunie.

Orientul Mijlociu: zile de furie

În luna mai, a izbucnit un război de unsprezece zile între armata israeliană și gruparea islamică radicală Hamas din Gaza. Acesta a fost precedat de ciocniri între populația arabă și cea din Israel din cauza amenințării de expropriere a familiilor palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim. Hamas a adresat un ultimatum Israelului.

Haos în Ceuta, Spania

În luna mai, aproximativ 8 000 de migranți și refugiați au intrat în exclava spaniolă dinspre Maroc, sărind gardul de la graniță sau înotând prin mare. De când UE își controlează din ce în ce mai eficient frontierele externe, a crescut și numărul de refugiați la porțile orașului Ceuta. Între timp, majoritatea din cei 8.000 de oameni au fost expulzaţi.

Numeroase schelete de copii indigeni, descoperite în Canada

Timp de zeci de ani, copiii indigeni din Canada au fost trimiși în internate pentru reeducare. În luna mai, rămășițele a peste 200 de copii au fost descoperite pe fostul teren al unei astfel de școli. Constatări similare au fost făcute și în alte regiuni din țară. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat o anchetă amplă.

Partidul Comunist la 100 de ani

Studenți chinezi stau în picioare în cinstea Partidului Comunist în Piața Tiananmen din Beijing, unde mișcarea democratică studențească a fost zdrobită sângeros în 1989. Astăzi, nimic nu mai amintește de acel moment. Pe 1 iulie, Partidul Comunist și-a sărbătorit centenarul cu mult fast.

Jocuri, fără spectatori

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar din pricina pandemiei evenimentul a fost amânat cu un an și s-a desfășurat fără public. Fantomaticele Jocuri Olimpice din Japonia nu au diminuat bucuria expertelor în înot. Acestea au sărbătorit obținerea medaliei de argint.

Viituri groaznice în vestul Germaniei

A fost un dezastru de mari dimensiuni. După zile de ploi abundente, râurile din vestul Germaniei, în special, cele din districtul Erft și în Valea Ahrului, au ieșit din matcă. Viiturile au măturat totul în cale. Cel puțin 143 de oameni au fost găsiți morți, iar pagubele se ridică la miliarde de euro. Regiunea va avea nevoie de ani de zile pentru a-și reveni după inundații.

Evadare din Kabul

Înghesuiți, acești afgani stau într-un avion al US Air Force cu destinația Qatar. A fost una dintre cele mai mari operațiuni de evacuare din istorie, necesară după ce Kabulul a căzut în mâinile talibanilor într-un timp scurt. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate cu avionul, în timp ce alții nu au putut ieși din țară – un act final lipsit de glorie al misiunii în Afganistan.

Scurgeri de lavă

Ani de zile a fost liniște în jurul vulcanului Cumbre Vieja din insula canară La Palma. Liniștea s-a spulberat brusc pe 19 septembrie. De atunci, vulcanul scuipă lavă și cenușă fără încetare. Râuri de rocă topită au distrus străzi, case și așezări întregi. Nu este clar când se va calma cu totul vulcanul. Din nou și din nou, insula este zguduită de mici cutremure de pământ.

De pe locul trei, pe locul unu

În primăvara anului trecut, nimeni nu ar fi putut să anticipeze că tocmai propunerea social-democraților germani pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, va câștiga alegerile pentru Bundestag. În aprilie, partidul său încă se afla în urma CDU/CSU în sondaje cu peste zece puncte procentuale. SPD a devenit cel mai puternic partid şi pe 8 decembrie, Scholz a depus jurământul în calitate de cancelar.

Blocaj în zona de frontieră

Refugiați din Irak, Afganistan și alte țări în zona de frontieră dintre Polonia și Belarus. Președintele belarus Alexander Lukașenko a permis intrarea a mii dintre ei în țară și i-a adus la graniță pentru a face presiuni asupra UE. Cei care pierd în acest joc cinic sunt refugiații. Mai mulți au murit înghețați din cauza temperaturilor sub zero grade.

Cu barca spre Marea Britanie

Și în nordul Franței, mulți refugiați sunt din ce în ce mai disperați. În mici bărci pneumatice, ei se aventurează să traverseze Marea Britanie, riscând să își pună viața în pericol. Niciodată până acum nu au fost descoperiți atât de mulți oameni pe Canalul Mânecii. Cel puțin 27 de persoane au murit în cel mai grav accident cu ambarcațiuni de până acum, la sfârșitul lunii noiembrie.

Hai să salvăm clima…

În conferința climatică de la Glasgow s-au pus mari speranțe. Însă rezultatul reuniunii este ambivalent. Ţările se angajează să respecte obiectivul de 1,5 grade și să reducă arderea cărbunelui. Însă modul de atingere a țelurilor rămâne vag, iar fondul pentru climă planificat pentru țările mai sărace este cam incert. A fost COP26 un succes? Sau mult zgomot pentru aproape nimic?

Pensionare pe ritmuri de punk

După ce a condus Germania timp de 16 ani, Angela Merkel s-a retras din funcția de cancelar. Pe final de mandat, aceasta a stârnit zâmbete. Ca un rămas bun, fanfara forțelor armate germane a interpretat un cântec al cântăreței Nina Hagen.

Pomenirea morților din timpul pandemiei

La fel ca anul precedent, 2021 a fost marcat și el de pandemie. În acest an a fost lansată cea mai mare campanie globală de vaccinare din istoria omenirii. Un succes, potrivit experților. Totuși, pandemia a lăsat în urmă și o cantitate imensă de suferință în întreaga lume: peste 5,3 milioane de oameni au murit cu sau din cauza COVID-19. Cum va arăta situația în 2022?

Autor: Thomas Latschan