Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fostul președinte al Georgiei Mihail…

Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a fost transferat la un spital penitenciar

hromadske.ua

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili, care a fost arestat la întoarcerea în țară și care a declarat greva foamei în izolatorul în care este încarcerat, a fost transportat cu elicopterul la spitalul penitenciar din Gldani, scrie Jam News.

Mama lui Mihail Saakașvili, Giuli Alasania, a declarat că fiul său a fost scos din închisoarea Rustavi, însă, în jurul orei 14:00 nu se știa cu exactitate unde a fost transportat.

Ulterior, serviciul penitenciarului a raportat că deținutul a fost transferat la spitalul închisorii din Gldani.

„Pentru a evita deteriorarea sănătății sale și în legătură cu pericolul crescut, deținutul Mihail Saakașvili a fost transferat din penitenciarul 12 în secția de izolare nr. 18 pentru condamnați. Vom reveni cu detalii”, se arată în comunicatul instituției.

Nikoloz Kipshidze, medicul fostului președinte al Georgiei, a declarat luni, 8 noiembrie, că, potrivit analizelor medicale, sănătatea lui Saakașvili s-a deteriorat.

„S-a atestat o deteriorare a sănătății sale și consiliul a decis în unanimitate că este necesar să-l transfere de urgență pe Mihail Saakașvili și să-i pună un diagnostic într-o clinică multidisciplinară”, a spus Kipshidze.

Saakaşvili, care a trăit în Ucraina câţiva ani şi a primit cetăţenie ucraineană, a fost reţinut, pe 1 octombrie, la sosire în Georgia, înainte de alegerile locale. În pofida faptului că a fost condamnat în contumacie în Georgia, Saakaşvili a declarat că doreşte să revină în ţară pentru a ajuta la „salvarea ţării” şi a lansat un apel la proteste după alegeri.

Fostul preşedinte georgian şi lider al opoziţiei Mihail Saakaşvili a fost arestat la întoarcerea în ţara sa după un exil de opt ani şi în plină criză politică, a anunţat vineri premierul Irakli Garibaşvili, notează AFP şi Reuters.

Saakaşvili este cercetat pentru „abuz de putere” într-un dosar pe care el îl consideră politic şi pentru care a fost condamnat în contumacie la şase ani de închisoare în 2018.