Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Forțele ruse continuă să vină…

Forțele ruse continuă să vină în Kazahstan. SUA cer răspunsuri de la Kazahstan privind motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia

Situația pare să se fi stabilizat în Kazahstan, după confruntările violente dintre protestatari și forţele de ordine.  Oamenii sunt însă tot fără internet și stau la cozi la magazine și la bănci. Potrivit autorităților kazahe, 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi”. Nu se cunoaște numărul exact al morților din rândul protestatarilor.

UPDATE 19:00 Washingtonul doreşte răspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburări interne şi a condamnat ordinul autorităţilor de a „trage pentru a ucide”, a spus duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, scrie RIA.

UPDATE 17:10 Ministerul rus de Externe: Kazahstanul a solicitat asistență CSTO într-un moment critic

UPDATE 16:00 Primarul interimar al orașului Almaty, Bakytzhan Sagintayev, a declarat că, în timpul tulburărilor din țară, persoane necunoscute au deschis focul asupra mașinilor în care se aflau el, colegii săi și angajații pprimăriei Almaty, relatează orda.kz.

UPDATE 14:50 Ministerul kazah al sănătății anunță că 164 de persoane dintre care doi copii au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână.

UPDATE 13:30 Mai multe „obiective strategice” se află sub paza trupelor conduse de forțele rusești trimise de Moscova pentru a ”restabili ordinea” în Kazahstan, a transmis duminică președinția citată de Reuters.

UPDATE 12:30 Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică.

UPDATE 11:54 Oamenii legii din orașul kazah Taraz au eliminat aproximativ zece manifestanți și au reținut 153 de persoane, a informat postul de televiziune Khabar 24.

UPDATE 11:13 Unul dintre protestatarii reținuți din orașul kazah Almaty a declarată că a zburat din Kârgâzstan, unii oameni i-au oferit 200 de dolari ca să participe la miting, potrivit canalului Khabar 24 TV, scrie RIA.

„Străinii m-au sunat și mi-au oferit 90 de mii de tenge (mai mult de 200 de dolari) ca să particip la miting, din moment ce sunt șomer în Kârgâzstan, am fost de acord”, a spus deținutul la postul TV.

Potrivit acestuia, i-au cumpărat un bilet de avion, iar pe 2 ianuarie a ajuns la Almaty. Acolo a fost dus într-un apartament unde se aflau „cetăţeni ai Tadjikistanului, Uzbekistan”.

UPDATE 10:00 Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunțat că au fost reținute aproape 6 mii de persoane care au luat parte la revoltele din mai multe regiuni ale țării.

„Până la acest moment, 5 800 de persoane au fost reținute în Kazahstan”, a transmis duminică biroul de presă al instituției, citat de TASS.

Potrivit ministerului, au fost declanșate 125 de anchete preliminare pentru crime, violențe împotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism și furturi.

UPDATE 9:30 Forțele ruse continuă să vină în Kazahstan.

UPDATE 7:00 Fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, considerat „părintele” independenței și conducătorul din umbră, dă asigurări că se află în țară și cere susţinerea actualului preşedinte, Kasîm-Iomart Tokaev.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. 

Șeful poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.