Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Europarlamentar, despre ajutorul de 60…

Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

Foto: Siegfried Mureșan/ Facebook

„Ajutorul oficial oferit R. Moldova de Uniunea Europeană confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al R. Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele R. Moldova, Maia Sandu, și Guvernul de la Chișinău au o credibilitate internațională mai mare decât orice alte guverne și președinți care au condus R. Moldova în ultimii 30 de ani și, de aceea, pot obține avantaje concrete pentru cetățeni de la partenerii internaționali”, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.

Potrivit europarlamentarului, în contextul crizei din sectorul energetic, R. Moldova are nevoie de ajutorul UE mai mult decât oricând.

„ (…) Federația Rusă a încercat să șantajeze din nou R. Moldova. A vrut să taxeze cât mai mult Guvernul de la Chișinău în ceea ce privește prețul gazului și să împovăreze cetățenii R. Moldova. Acțiunile Federației Ruse nu ar fi făcut altceva decât să ducă la o creștere și mai mare a prețului la gaze și la scumpiri în lanț în urma cărora ar fi fost afectați toți cetățenii R. Moldova, în special pensionarii și oamenii cu venituri mici. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană a venit astăzi în sprijinul cetățenilor R. Moldova și a oferit un ajutor în valoare de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice (…)”, a spus Mureșan într-o postare pe Facebook.

Unul dintre motivele pentru care R. Moldova nu s-a putut dezvolta cât a meritat în ultimii ani, spune europarlamentarul, este faptul că oamenii politici care au condus țara în trecut au ținut R. Moldova izolată și au ținut cetățenii captivi pentru a putea fi mai ușor de controlat.

„Atunci am spus de mai multe ori că R. Moldova ar avea mai mult de câștigat dacă autoritățile de la Chișinău ar dezvolta relații mai strânse și mai bune cu partenerii internaționali. Acest lucru este confirmat astăzi, din nou, prin ajutorul oferit de Uniunea Europeană”, a menționat Mureșan.

UE va acorda R. Moldova 60 de milioane de euro în gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Anunțul a fost făcut miercuri, 27 octombrie, de către președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Ulterior, Președinția R. Moldova a precizat că banii acordați de UE reprezintă o „asistență nerambursabilă, care este oferită urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”.

Companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

La 25 octombrie curent Guvernul a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. PGNiG Supply & Trading (PST), compania subsidiară a Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), în cooperare cu firma americano-ucraineană Energy Resources of Ukraine (ERU), partener principal al PGNiG în Ucraina, a câștigat licitația anunțată de compania Energocom pentru vânzarea gazelor naturale R. Moldova. DETALII

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma olandeză Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. DETALII

Pe 22 octombrie curent, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).