Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană va aloca un…

Comisia Europeană va aloca un miliard de euro pentru susținerea angajamentului global de protecție a pădurilor

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat marți, 2 noiembrie, în cadrul conferinței de la Glasgow privind schimbările climatice, că va aloca un miliard de euro pentru susținerea angajamentului global de protecție a pădurilor.

Acest pachet de sprijin pe o durată de 5 ani, alocat din bugetul UE, va ajuta țările partenere să protejeze, să restabilească și să gestioneze în mod durabil pădurile din întreaga lume și să respecte Acordul de la Paris.

„Pădurile sunt plămânii verzi ai pământului. Trebuie să le protejăm și să le restabilim. Vă anunț cu deosebită plăcere că vom aloca 1 miliard de euro pentru a proteja pădurile din întreaga lume. Acesta este un semn clar al angajamentului nostru de a conduce schimbări globale pentru a ne proteja planeta, în conformitate cu European Green Deal”, a precizat Ursula von der Leyen într-o postare pe Twitter.

Potrivit Comisiei Europene, din suma anunțată astăzi, 250 de milioane de euro vor fi alocate bazinului Congo din Africa Centrală, pentru a îmbunătăți mijloacele de trai pentru populațiile acestei regiuni.

De la începutul anilor 1990, UE sprijină conservarea pădurilor, în special în Africa Centrală, prin programul ECOFAC6 (Conservarea biodiversității și a ecosistemelor fragile în Africa Centrală). Acest sprijin continuu a ajutat la conservarea a aproximativ 16 milioane de ha de păduri umede în bazinul Congo, promovând în același timp dezvoltarea durabilă și mijloacele de trai în rândul populației locale.

R. Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030. Detalii aici.

Printre semnatarii declarației se numără statele membre ale Uniunii Europene (UE), Ucraina, Turcia, Statele Unite ale Americii (SUA), Canada, Japonia, Federația Rusă.

Prin această declarație, țările se angajează să promoveze dezvoltarea durabilă la scară globală, inclusiv gestionarea și utilizarea durabilă a pădurilor și să consolideze economiile locale.