Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce le-a spus Vladimir Putin…

Ce le-a spus Vladimir Putin rușilor în mesajul de Anul Nou. A fost cel mai lung discurs transmis până acum

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri, 31 decembrie, că a apărat „în mod ferm” interesele Rusiei în 2021, an marcat de o degradare evidentă a relaţiilor cu SUA, scrie Digi 24.

„Am apărat în mod ferm şi constant interesele noastre naţionale, securitatea ţării noastre şi a cetăţenilor noştri”, a declarat Vladmir Putin în alocuţiunea televizată tradiţională retransmisă în fiecare an la 31 decembrie la miezul nopţii în Rusia.

Afirmaţiile şefului statului rus au loc la o zi după o convorbire telefonică cu omologul său american Joe Biden, într-un context tensionat legat de Ucraina.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că a concentrat trupe la frontiera cu Ucraina şi că pregăteşte o eventuală invazie, ceea ce Moscova dezminte.

„Ne-am apărat cu fermitate și consecvență interesele naționale, securitatea țării noastre și a cetățenilor noștri. Ne-am refăcut economia într-o perioadă scurtă de timp și, în multe domenii, ne îndreptăm acum spre punerea în aplicare a obiectivelor noastre strategice de dezvoltare”, a anunțat Vladimir Putin, citat de agenția TASS.

Preşedintele rus s-a referit şi la criza sanitară legată de COVID-19, Rusia fiind una dintre ţările cel mai grav afectate din lume. Agenţia naţională rusă pentru statistică (Rosstat) a anunţat joi că de la începutul pandemiei peste 600.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în Rusia. „Împreună am continuat să luptăm împotriva unei epidemii periculoase care a cuprins toate continentele și care încă nu a dispărut. Această boală insidioasă a luat zeci de mii de vieți. Vreau să îmi exprim sprijinul meu sincer pentru toți cei care și-au pierdut rude și persoane dragi”, a spus Vladimir Putin.

Teritoriul Federaţiei Ruse acoperă 11 fusuri orare şi provinciile orientale ale ţării au celebrat deja intrarea în Noul An. Locuitorii din Kamceatka au fost primii care au auzit și au văzut mesajul de Anul Nou al președintelui, fiind primul teritoriu rus care a intrat în 2022.

„Să fie cât mai multe evenimente pline de bucurie în fiecare casă! Fie ca noile familii și copiii să se nască mai des. Fie ca ei să crească sănătoși, inteligenți, cinstiți și liberi. Fie ca dragostea să fie în fiecare inimă și să ne inspire pe toți să ne atingem obiectivele și să cucerim cele mai mari înălțimi, de dragul celor dragi și al Patriei noastre mărețe!”, și-a încheiat discursul liderul de la Kremlin.

Potrivit agenției TASS, președintele rus a ținut cel mai lung discurs de Anul Nou, care a durat 6 minute și 22 de secunde și a însumat aproximativ 700 de cuvinte.