Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cancelarul Olaf Scholz reiterează avertismentul…

Cancelarul Olaf Scholz reiterează avertismentul adresat Moscovei – Deutsche Welle

Sursa foto: dw.com

La Kiev, cancelarul Olaf Scholz a avertizat Rusia cu privire la consecințele escaladării conflictului din Ucraina: „Nu există motive rezonabile pentru o desfășurare militară” precum cea a Rusiei la granița cu Ucraina, scrie Deutsche Welle.

Olaf Scholz a anunțat „consecințe de foarte mare amploare” pentru Rusia în cazul unei escaladări militare. În conferința de presă comună la Kiev, la finalul discuțiilor cu președintele Volodimir Zelenski, care au durat aproximativ două ore, cancelarul federal a declarat că se fac eforturi „pentru găsirea unei soluții la această situație dificilă”.

Reiterând importanța formatului Normandia pentru negocierile cu partea rusă, Scholz a afirmat textual că „nu există motive rezonabile pentru o desfășurare militară” precum cea a Rusiei la granița cu Ucraina. „Așteptăm pași clari din partea Rusiei pentru a detensiona situația actuală”, a spus cancelarul, subliniind că va relua acest mesaj marți, în timpul vizitei sale la Moscova.

Cancelarul a solicitat Rusiei să își retragă trupele din Belarus și de la granița cu Ucraina, după ce Rusia a anunțat și a și desfășurat acolo manevre militare cu armament greu. Guvernul german dorește dezamorsarea conflictului iar discuțiile care au loc în prezent cu Rusia, fie că sunt purtate de SUA, Germania sau Franța, servesc acestui scop, a indicat Scholz. 

Integritatea teritorială a Ucrainei, a precizat șeful executivului de la Berlin, nu este negociabilă pentru Germania. „În cazul unei escaladări militare, suntem pregătiți să apelăm la sancţiuni de amploare. Iar dacă Rusia încalcă integritatea teritorială a Ucrainei, știm ce avem de făcut”, a spus Scholz, fără însă a face vreo referire la gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică.

„Germania este ferm alături de dumneavoastră”, i-a transmis Scholz lui Zelenski. Cancelarul a explicat că în ultimii ani nicio țară din lume nu a sprijinit financiar Ucraina cu mai multă generozitate decât Germania. Olaf Scholz a promis Ucrainei un ajutor financiar suplimentar. Astfel, Kievul ar urma să primească 150 de milioane de euro sub forma unui nou împrumut și 150 de milioane de euro dintr-un împrumut existent care nu a fost încă plătit.

Președintele Volodimir Zelenski a reiterat că țara sa dorește să devină membră a NATO și a Uniunii Europene, aceasta fiind „o năzuință pe termen lung”. Scholz a explicat, totuși, că aspectele privind apartenențe la alianțe nu se află pe ordinea de zi în acest moment. Anterior, ambasadorul ucrainean la Londra indicase că țara sa ar putea renunța la un eventual statut de membru NATO pentru a evita un război.