Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Analiză CNN: Experții susțin că…

Analiză CNN: Experții susțin că vremea poate deveni un factor decisiv pentru eventuală decizie privind ofensivă rusă în Ucraina

Foto: Profimedia

Vremea poate deveni un factor decisiv pentru eventuală decizie privind ofensivă rusă în Ucraina. Ucrainenii se întreabă dacă anul acesta „Rasputița”, noroiul de primăvară, a venit mai devreme, iar aceeași întrebare este, probabil și în mintea generalilor ruși, arată o analiză CNN.

Rasputița este termenul pentru noroiul de primăvară, care apare la topirea zăpezii, când drumurile din Rusia și Ucraina devin mai dificile. De obicei, impactul este resimțit cel mai mult în martie. Până acum, iarna a fost neașteptat de blândă în mare parte din Ucraina. În multe părți ale țării, a plouat în loc să ningă.

Analiștii militari se întreabă dacă o astfel de iarnă ar putea afecta un eventual plan pentru o ofensivă rusească. Kremlinul a negat în repetate rânduri că are vreo intenție de a ataca Ucraina, dar peste 100.000 de soldați ruși sunt adunați aproape de granițele Ucrainei, împreună cu arme grele, tancuri și rachete balistice.

Imaginile de pe rețelele sociale din mai multe zone în care sunt desfășurate forțele ruse – unele postate chiar de soldați – arată un teren moale și mult noroi.

Datele de la Copernicus, programul UE de observare a Pământului, arată că o mare parte a Europei de Est a înregistrat temperaturi mult peste medie în ianuarie. Ucraina a avut temperaturi cu 1-3 grade Celsius mai mari decât media ultimilor 30 de ani, una dintre multele schimbări pe care criza climatică le-a adus în această regiune.

Copernicus mai notează că, în ianuarie, „vremea din Europa de Est a fost predominant mai umedă decât în mod obișnuit”, iar solul din Ucraina a fost mai umed decât în mod normal. Cu alte cuvinte, mai puțin îngheț și mai mult noroi.

Americanii cred că o incursiune rusă ar fi mai ușoară dacă temperatura ar scădea.

„Putin va trebui să aștepte puțin până când pământul va îngheța pentru a putea traversa”, a spus președintele american Joe Biden, la o conferință de presă luna trecută.

La un briefing al Pentagonului de la sfârșitul lunii ianuarie, șeful statului major, generalul Mark Milley, a spus că atunci când „pânza freatică înaltă” a Ucrainei îngheață „se creează condiții optime pentru vehiculele rutiere și vehiculele de manevră.”

Oficialii americani spun că Putin ar urma să facă o mișcare până la sfârșitul lunii martie.

Dara Massicot, cercetător în domeniul politicilor la RAND Corporation, spune că, „deși terenul înghețat ar fi un plus pentru forțele ruse, nu este un factor determinant. Este important să reținem că rachetele ghidate și loviturile aeriene nu sunt influențate de acest factor.”

Forțele ruse au devenit mai competitive în ultimul deceniu, spune Massicot. Forțele aeriene țintesc mai bine și au comunicații mai bune, iar mulți dintre piloți au câștigat experiență de luptă în Siria.

„Armata rusă se antrenează pe tot parcursul anului, așa că au experiență cu diferite condiții meteorologice”, explică ea.

Tancurile rusești – sute dintre ele aflate acum aproape de granița cu Ucraina – nu sunt împiedicate de terenul moale, deși probabil ar merge mai repede pe terenul înghețat.

Totuși, blindatele nu merg mai repede decât coloana logistică aflată în spatele lor, iar aceste vehicule ar putea fi încetinite de vremea rea „dacă ar trebui să iasă de pe drum dintr-un anumit motiv”, spune Massicot. Ea mai spune că Rusia a desfășurat echipamente logistice pentru a ajuta la depășirea acestor probleme, inclusiv vehicule de recuperare și materiale de legătură.

Totul depinde de tipul și amploarea operațiuniilor militare pe care Rusia le-ar putea avea în vedere. În primele etape ale unui conflict, atacurile aeriene și cu rachete ar fi mai importante decât un val de unități mecanizate.

„Cerul nu ar fi un factor pentru rachetele de croazieră sau balistice ghidate rusești, sau chiar pentru unele dintre sistemele lor de artilerie cu rază lungă de acțiune mai precise”, spune Massicot.

„Acoperirea norilor nu este un factor important pentru locații fixe, cum ar fi facilitățile militare sau centre de comandă și control unde coordonatele sunt cunoscute”, adaugă ea.

În schimb, avioanele de atac ar avea nevoie de cer relativ senin. Situația este similară pentru avioane folosite pentru parașutarea unor trupe de asalt în zona de conflict.

Totuși, condițiile meteorologice nu sunt nici singura, nici principala condiție pentru Kremlin. Progresul negocierilor – sau lipsa acestuia – privind cererile de securitate ale Rusiei trimise SUA și NATO va fi probabil factorul decisiv, arată CNN.