Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Viceprim-ministrul Spînu anunță că a…

Viceprim-ministrul Spînu anunță că a discutat cu ministrul Energiei de la Varșovia despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale din Polonia

Imagine-simbol

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță miercuri, 20 octombrie, că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Polonia s-a întâlnit cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski și a discutat despre posibilitatea ca R. Moldova să primească gaze naturale din Polonia.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu anunță că în cadrul întrevederii cu ministrul Energiei de la Varșovia a discutat despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale.

„Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cât mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de acest calibru”, a declarat Andrei Spînu.

În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale menționează că a avut o întrevedere și cu vicepreședintele PGNiG (compania de stat poloneză), Artur Cieślik, despre capacitatea gazelor naturale pe care o poate obține R. Moldova din partea statului polon.

Tot în cadrul vizitei de lucru de la Polonia, Spînu susține că a discutat cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien, despre soluțiile tehnice pe care R. Moldova și Polonia le pot implementa în scopul furnizării gazelor naturale în R. Moldova.

La 19 octombrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va pleca joi, 21 octombrie, la Moscova pentru a continua negocierile contractul dintre Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale, iar în noiembrie curent ministrul de Externe, Nicu Popescu, urmează să aibă o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov pe tema aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova.

La 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.