Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Viceprim-ministrul pentru Reintegrare pleacă la…

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare pleacă la Moscova, iar ministrul de Externe urmează să aibă în noiembrie o întrevedere cu Lavrov, în contextul aprovizionării R. Moldova cu gaze naturale

Colaj ZdG

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va pleca joi, 21 octombrie, la Moscova pentru a continua negocierile contractului dintre Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale, iar în noiembrie curent ministrul de Externe, Nicu Popescu, urmează să aibă o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov pe tema aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova.

Informații în acest sens au fost prezentate marți, 19 octombrie, de către prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

„Domnul Kozak a fost invitat la Președinție, dar am fost informați că nu va veni în această săptămână, iar între timp, viceprim-ministrul Vlad Kulminski va pleca joi la Moscova pentru a continua discuțiile. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit negocierile cu o finalitate care convine ambelor părți și e fixată pe dimensiunea economică”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

În context, prim-ministra a declarat că în ministrul de Externe Nicu Popescu va avea o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„La începutul lui noiembrie va fi o întrevedere între miniștrii de Externe, viceprim-ministrul Nicu Popescu și Serghei Lavrov și sperăm să fie o bună pregătire pentru o întrevedere la nivel mai înalt”, a mai menționat șefa Executivului.

Președinția R. Moldova a expediat săptămâna trecută în adresa șefului adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak invitația de a efectua o vizită la Chișinău. Potrivit Președinției,  Dmitri Kozak a menționat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în perioada 18-19 octombrie va efectua o vizită de lucru în Polonia în cadrul căreia va discuta despre furnizarea gazelor naturale în R. Moldova. Detalii aici.

La 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.