Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Companiile DXT Commodities…

ULTIMA ORĂ Companiile DXT Commodities și PGNiG vor furniza 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale R. Moldova

Companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice (APP).

„Licitația lansată în cea de-a treia zi de către furnizorul central de energie electrică, Energocom, a fost câștigată de doi ofertanți. Este vorba despre DXT Commodities – o companie internațională care este lider pe piața angro de gaz și energie, dar și compania poloneză PGNiG, care vor furniza mâine gaze naturale în conductele R. Moldova. Menționăm că volumul de gaz achiziționat pe 25 octombrie de la compania PGNiG din Polonia și pe 26 octombrie de la compania olandeză Vitol a fost livrat țării noastre conform tuturor prevederilor contractuale”, anunță APP.

Potrivit Energocom, companiile câștigătoare trebuie să livreze gazul pe parcursul zilei de joi, 28 octombrie.

La 25 octombrie curent Guvernul a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. PGNiG Supply & Trading (PST), compania subsidiară a Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), în cooperare cu firma americano-ucraineană Energy Resources of Ukraine (ERU), partener principal al PGNiG în Ucraina, a câștigat licitația anunțată de compania Energocom pentru vânzarea gazelor naturale R. Moldova. DETALII

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma olandeză Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. DETALII

La 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

CSE a avizat compania de stat „Energocom” să încheie cu întreprinderea „Moldovatransgaz” un contract pentru achiziționarea primelor cinci milioane de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziționare a gazelor naturale de către „Moldovatransgaz” de la SA „Energocom” va acoperi cheltuielile operaționale, taxele și impozitele și nu va include profit.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care Gazprom a atenționat că va sista de la 1 decembrie 2021 livrările de gaze către R. Moldova, către Moldovagaz, de fapt, dacă aceasta nu-și achită datoriile și nu semnează un nou contract de furnizare.