Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE va acorda R. Moldova…

UE va acorda R. Moldova 7 milioane de euro pentru pentru consolidarea capacităților militare și de apărare a țării. De asistență vor beneficia alte trei țări

Foto: Reuters

Uniunea Europeană (UE) va acorda R. Moldova 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru consolidarea capacităților militare și de apărare a țării. Totodată, măsuri de asistență în cadrul Fondului European de Pace (EPF) vor fi acordate Georgiei, Ucrainei și Republicii Mali. Decizia a fost luată joi, 2 decembrie, de către Consiliul European.

„Aceste măsuri vizează consolidarea capacităților militare și de apărare ale țărilor beneficiare în vederea creșterii rezilienței interne. În ceea ce privește Georgia, R. Moldova și Ucraina, UE încearcă, de asemenea, să îmbunătățească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare în cadrul Politicii de securitate și apărare comună (PSAC). Aceste măsuri au fost luate ca răspuns la solicitarea țărilor implicate de către Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate”, se arată într-un comunicat al Delegației UE în R. Moldova.

R. Moldova

Măsura va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale R. Moldova, inclusiv a capacității acestora de a oferi servicii adecvate populației civile în situații de criză sau de urgență.

UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și echipamente pentru eliminarea explozivilor pentru Batalionul de Ingineri.

Această măsură de asistență constituie 7 milioane de euro pentru 36 de luni.

Georgia

Această măsură va contribui la consolidarea capacităților forțelor armate georgiene, inclusiv a capacității acestora de a-și furniza serviciile populației civile în situații de criză sau de urgență. În special, vor fi furnizate echipamente medicale și de inginerie neletale, precum și vehicule civile.

Aplicarea măsurii se ridică la 12,75 milioane de euro pentru 36 de luni.

Ucraina

Măsura de asistență va crește rezistența generală a Ucrainei și va contribui la consolidarea capacităților forțelor armate ucrainene, inclusiv a capacității acestora de a-și furniza serviciile populației civile în situații de criză sau de urgență. În special, finanțarea este direcționată către unitățile medicale militare, inclusiv către spitale de campanie, unități de inginerie, unități mobile și logistice și sprijin pentru spațiul cibernetic.

Măsura se ridică la 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

Mali

Împreună cu Misiunea de Instruire a UE în Mali, această asistență va contribui la consolidarea capacității forțelor armate maliene de a desfășura operațiuni militare menite să restabilească integritatea teritorială a Mali și să reducă amenințarea reprezentată de grupările teroriste. Acest lucru ar trebui să sporească prezența serviciilor guvernamentale în zonele îndepărtate și să conducă la o mai bună protecție a populației civile.

„UE urmărește îndeaproape situația politică din Mali și sprijină îndeaproape poporul malian pentru a contribui la aducerea păcii și stabilității în țară. UE intenționează să continue cooperarea cu țara, în special atunci când vine vorba de asigurarea siguranței populației civile. Costul acestei măsuri este de 24 de milioane de euro pentru 30 de luni. O măsură de ajutor va fi evaluată cu atenție și poate fi suspendată dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru implementarea sa efectivă”, se mai arată în nota informativă.

Fondul european pentru pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța acțiuni externe ale UE cu implicații militare sau de apărare pentru a preveni conflictele, a menține pacea și a spori securitatea și stabilitatea internațională. EPF permite, în special, UE să finanțeze acțiuni care vizează consolidarea capacității țărilor terțe, precum și organizațiilor regionale și internaționale legate de aspectele militare și de apărare.