Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Suma transferată de CNAS de…

Suma transferată de CNAS de la începutul lunii decembrie pentru achitarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă

Imagine simbol

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că a fost finanţată prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 47,6 milioane de lei. Mijloacele financiare sunt destinate pentru aproximativ 20 de mii de beneficiari.

Potrivit CNAS, banii pot fi ridicați de la bănci, iar în cazul în care beneficiarul nu este deţinător de card bancar poate solicita banii din orice oficiu poştal, indiferent de locul de domiciliu.

Potrivit CNAS, stabilirea indemnizației pentru incapacitatea temporara de munca se efectuează în temeiul informației din certificatul de concediu medical, transmise de către prestatorii de asistență medicală prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate.

În septembrie curent, CNAS a anunțat modalitatea de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă. Detalii aici

Astfel, în temeiul Legii nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, dreptul persoanei asigurate la indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă se stabilește dacă aceasta pierde, la toate unitățile în care desfășoară activități, venitul asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical şi dacă confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat (îmbolnăvirii).

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:

a) 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
b) 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
c) 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din baza de calcul.

Citiți și: Modalitatea de calcul a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului

Baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă stabilite din contul bugetului asigurărilor sociale de stat o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții.

CNAS anunță modalitatea de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă