Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Șef nou la ANRE! Cei…

Șef nou la ANRE! Cei zece candidați susțin astăzi ultima probă

Cei zece candidați la fotoliul de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susțin astăzi proba interviului. Fiecare dintre ei va trebui în jumătate de oră să-și prezinte viziunea asupra viitoarei activități a instituției. Audierile au loc în cadrul unei ședințe cu ușile închise, după care membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe va desemna câștigătorul.

Regulamentul de activitate al ANRE prevede cinci directori ai Consiliului de administrației al Agenției. Respectiv, fiecare dinte ei conduce câte un departament al instituției: departamentul reglementare, departamentul investiții și calitate, departamentul monitorizare și control a activității licențiate, departamentul tarife și analize economice, departamentul juridic și licențiere. Actualmente activează doar patru directori (Sergiu Ciobanu, Octavian Lungu, Iurie Onica și Ghenadie Pârțu), iar concursul este organizat pentru suplinirea funcției vacante. Director general interimar al ANRE este Sergiu Ciobanu.

Potrivit Regulamentului, după audierea candidaților, Comisia de concurs se va întruni în ședință închisă pentru a evalua și aproba decizia cu privire la selectarea candidaților la funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE. Lista candidaților selectați va fi întocmită în ordine descrescătoare confrom puntajului cumulativ total de evaluare. Câștigător al concursului va fi desemnat conadidatul care va acumula cel mai mare punctaj. Dacă niciun candidat nu va acumula cel puțin 75 de puncte, va fi organizat un concurs repetat.

Din cele 12 persoane care au depus dosarele la concurs, membrii Comisiei au admis la interviu 10 candidați. Adrian Cazacu și-a retras candidatura, iar dosarul lui Ruslan Surugiu nu a fost admis la următoarea probă, deoarece este incomplet. Deși candidatul a fost anunțat, acesta nu a completat dosarul.

La șefia ANRE aspiră Victor Parlicov,  expert în energetică (IDIS „Viitorul”) și fost director al instituției. A depus dosarul de participare și Tudor Copaci, director general al Agenției Proprietății Publice (APP). Copaci a fost numit la numit la APP în septembrie 2016, la doar câteva zile după ce a fost demis din funcția de secretar general al Guvernului.

Fotoliul ANRE, instituție care implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, asigură reglementarea şi monitorizarea funcţionării eficiente a pieţei de energie şi desfăşurarea activităţilor în sectoarele energetice, este râvnit de Sergiu Ungureanu, economist, expert în energetică.

De asemenea, în concurs a depus dosarul de participare și Mihail Cernei, doctor în ştiinţe tehnice şi economie, fost director „Termocom”.  Timp de 25 de ani acesta  a activat la reţelele electrice. În 2001 a devenit director CET2, iar în 2003 – director Moldelectromontaj. În 2008 a fost numit decan al facultăţii Ştiinte Economice a Universităţii de Stat din Moldova. În august 2010 a ajuns director SA „Termocom”, funcție din care a fost demis la începutul lui 2014. Potrivit unei sesizări a CNA din 2013, Mihai Cernei figura într-un conflict de interese. După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conducea, Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Șeful Termocom ar fi închiriat de la fiica şi ginerele său câteva automobile. Suma chiriei era estimată la 10.000 de euro.