Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SA Moldovagaz anunță că a…

SA Moldovagaz anunță că a transferat plata către Gazprom pentru gazele naturale consumate în noiembrie

SA „Moldovagaz” anunță marți, 14 decembrie, că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie curent.

Moldovagaz susține că întreprinderea este focusată asupra acumulării plăților pentru prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv celor în avans din partea agenților economici.

SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii săi casnici și noncasnici să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți.

La 9 decembrie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat în prima lectură, proiectul de lege care presupune auditul public extern în domeniul gazelor naturale. Detalii aici

Gazprom a anunțat anterior că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în R. Moldova, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

La 25 noiembrie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Datoria R. Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu. Detalii aici

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.