Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Proiect viciat”, pus pe umerii…

„Proiect viciat”, pus pe umerii oamenilor

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a prezentat expertiza privind coruptibilitatea proiectului Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17.11.2014 și nr.101 din 01.04.2015.

În cazul în care acest proiect de lege va fi votat în Parlament, cetățenii R. Moldova vor fi nevoiți să achite pentru ceea ce nu au consumat. Astfel, nivelul de viață a oamenilor va deveni mai scăzut”, a menționat Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

De asemenea, expertul Viorel Pârvan, susține că la acest proiect de lege lipsește orice fel de expertiză. „Autorul proiectului (Ministerul Finanțelor, n.r.) nu explică de ce această datorie va fi rambursată timp de 25 de ani. La fel, Ministerul Finanțelor nu argumentează decizia de instituire a dobânzii de 5% plătită de stat BNM, în contextul în care a acordat celor trei bănci credite cu rata de dobândă de 0,1%. Astfel, oamenii vor plăti cu 50 de ori mai mult decât BNM a oferit”, subliniază expertul.

Totodată, experții susțin că, înainte de votarea acestui proiect, Parlamentul trebuie să consuulte mai mulți experți economici și să analizeze experiențele țărilor străine, care s-au consfruntat cu astfel de situație. „Nu poți să votezi în grabă un proiect de lege care este împotriva societății”, adaugă Viorel Pârvan.