Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Precizările Termoelectrica cu privire la…

Precizările Termoelectrica cu privire la conectarea consumatorilor la încălzire

foto simbol

Reprezentanții SA Termoelectrica au emis luni, 25 octombrie, un comunicat prin care informează că peste o mie de instituții și blocuri de locuit racordate la sistemul centralizat de termoficare beneficiază de încălzire.

Conform Termoelectrica, până acum 1 040 de instituții și blocuri locative racordate la sistemul centralizat de termoficare beneficiază de încălzire:

  • Grădinițe – 141
  • Școli – 109
  • Instituții medicale – 41
  • Blocuri locative – 551
  • Case particulare – 44
  • Instituții de învățământ superior- 24
  • Agenți economici – 130

Potrivit Termoelectrica, întrucât la Centralele electrice cu termoficare (CET) Sursa I care produc energie electrică și termică este utilizat combustibil alternativ (păcură) în loc de gaze naturale, în strictă conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), compania depune efort împreună cu organele abilitate pentru furnizarea calitativă a energiei termice.

„Termoelectrica conectează la încălzire toți consumatorii la solicitare, indiferent că vorbim de grădinițe, spitale, agenți economici sau blocuri locative, reieșind din capacitățile de producere de care dispunem momentan”, se mai menționează în nota emisă de Termoelectrica.

Citiți și: Anunțul făcut de Termoelectrica înainte de începerea sezonului rece 

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.

La 23 octombrie curent, după vizita de la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

Tot la 23 octombrie curent, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaz nu va fi plătită integral și un contract nou nu va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova”. Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

Citește și: