Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Precizările ANRE cu privire la…

Precizările ANRE cu privire la mecanismul de formare și plafonare a prețurilor maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere

Arhivă

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat de presă prin care anunță mecanismul de formare și plafonare a prețurilor maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere. Astfel, potrivit ANRE, fuctuația zilnică a prețului cu amănuntul publicat pe pagina electronică a ANRE – este influențată exclusiv de evoluția valorii medii a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului și cursul de schimb leu/dolar.

La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:

  1. Valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
  2. Acciza (AC);
  3. Taxa pe valoare adăugată (TVA);
  4. Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către Agenție).

Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie – în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE. La intrarea în țară importatorii de produse petroliere achită acciza (AC) care se modifică anual conform Codului Fiscal și la final taxa pe valoare adăugată (TVA) care este una fixă.

ANRE stabilește semestrial și reglementează doar Marja comercială specifică care trebuie să acopere cheltuielile aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale (inclusiv costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți), calculată la 1 litru de produs petrolier plus profitul companiei. În prezent, Marja comercială specifică este stabilită la nivel de  2,62 lei/litru.

Fluctuația zilnică a prețului cu amănuntul publicat pe pagina electronică a ANRE – este influențată exclusiv de evoluția valorii medii a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului și cursul de schimb leu/dolar.

Metodologia ANRE asigură ca prețul stabilit zilnic la produsele petroliere principale să reflecte fidel atât tendința de creștere, cât și cea de descreștere a cotațiilor internaționale Platts. Mecanismul existent asigură prețuri corecte, ușor de verificat în condiții de transparență maximă.

ANRE prezintă grafice care ilustrează cum au evoluat în perioada septembrie 2021- februarie 2022 cele 4 componente în baza cărora sunt calculate prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină: