Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Peskov: „Gazprom este deschis să…

Peskov: „Gazprom este deschis să continue contactele și să caute opțiuni reciproc acceptabile cu R. Moldova în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale”

Compania Gazprom este deschisă să continue acordul de livrare a gazelor și să caute opțiuni reciproc acceptabile cu R. Moldova. Despre asta a anunțat vineri, 29 octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Tass.ru.

„Până acum, situația de facto este de așa natură încât chiar nu s-a putut conveni. Există o datorie a Moldovei către Gazprom, datoria este foarte mare, în creștere. Există o întrebare legată de această datorie, problema unui nou contract. Există un vânzător, există un cumpărător. Condițiile contractului trebuie convenite, dacă opiniile nu sunt de acord, atunci nu se poate face nimic. Dar, desigur, Gazprom este deschis să continue contactele și să caute opțiuni reciproc acceptabile”, a declarat Peskov.

Secretarul de presă a subliniat că lipsa unui acord cu Republica Moldova pe tema gazelor nu afectează în niciun fel imaginea de politică externă a Rusiei și Gazprom. „Imaginea Gazprom este excelentă”, a spus Peskov. „Ați auzit și știți cu toții declarațiile liderilor europeni, șefilor companiilor contrapartide, exprimate în mod repetat în ultimele săptămâni, că Gazprom își îndeplinește exact toate obligațiile. Gazprom nu poate da gaze și nu poate ierta datoriile, aceasta este o societate comercială.”

Peskov a remarcat că Chişinăul cumpără gaze la un preţ mai mare decât cel discutat în negocierile cu Rusia. „Aici nu putem comenta acțiunile părții moldovenești”, a adăugat el.

La 29 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu care se află la Sankt Petersburg a anunțat că a reiterat șefului Gazprom poziția R. Moldova în legătură cu semnarea unui acord pe termen lung de livrare a gazelor naturale. În context, potrivit lui Spînu, Guvernul R. Moldova consideră că volumul datoriei acumulate la întreprinderea „MoldovaGaz” poate fi convenit de părți doar în urma unui audit.

La 27 octombrie, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

La 21 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski au fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni.

Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, la 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici

La 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

La 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice. Detalii aici

La 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care Gazprom a atenționat că va sista de la 1 decembrie curent livrările de gaze către R. Moldova dacă nu achită datoriile și nu semnează un nou contract de furnizare.