Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz, după instituirea stării de…

Moldovagaz, după instituirea stării de urgență în legătură cu criza din sectorul energetic: „Situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită”

„Asigurăm consumatorii țării că situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită. Întreprinderile din grupul „Moldovagaz”, inclusiv operatorul sistemului de transport gaze, vor lucra în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar pe perioada stării de urgență vor acționa în concordanță cu situația și deciziile Comisiei pentru Situații de Urgență”, sunt precizările cu care vin responsabilii de la Moldovagaz cu privire la instituirea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova pe un termen de 30 de zile în legătură că criza din sectorul energetic.

„În pofida faptului că la ziua de astăzi sistemul de transport gaze naturale al Republicii Moldova funcționează la parametrii de presiune apropiate de cele critice, SA „Moldovagaz” continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din țară.SA „Moldovagaz” consideră necesar să fie reamintit că în istoria Republicii Moldova au existat deja perioade, în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută, decât în prezent. Cu toate acestea, atunci s-a făcut față situației, la fel va fi și acum. Asigurăm consumatorii țării că situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită. Totodată, întreprinderile din grupul „Moldovagaz”, inclusiv operatorul sistemului de transport gaze, vor lucra în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar pe perioada Stării de Urgență vor acționa în concordanță cu situația și deciziile Comisiei pentru Situații de Urgență”, se menționează în mesajul Moldovagaz.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat Proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Astfel, începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile.

Hotărârea Guvernului prezentată de către prim-ministra Natalia Gavrilița a fost adoptată cu votul a 55 de deputați din 75 de deputați prezenți în plen. Deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, dar și fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), nu a participat la procedura de vot.

Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri: 

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2)alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3)adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4)dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5)adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; 
6)coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a)informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;
b)familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; 
c)introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații; 
7)instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8)efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt în fața situației actuale.

Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova. Aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.