Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Încă trei luni fără controale…

Încă trei luni fără controale de stat: „nu există precondiții de a pune în pericol viața și sănătatea populației”

Agenții economici ar putea fi scutiți de controale de stat pentru încă trei luni.  Ministerul Economiei a pregătit o Hotărâre de Guvern cu privire la extinderea moratoriului asupra controlului de stat, intrat în vigoare la 1 aprilie 2016,  și care expiră la sfârșitul lunii curente. Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, susține că în această perioadă „nu s-au înregistrat careva periclitări în funcționalitatea sistemului economic sau de apărare a drepturilor persoanei în stat”, dar și că nu există „precondiții de a pune în pericol viața și sănătatea populației, ordinea publică și acumularea veniturilor în bugetul public național”. Inițiativa urmează a fi supusă votului în ședița din 29 iunie a Executivului.

ZdG a scris acum o lună că, în pofida moratoriului, unele insti­tu­ţii mai bat la uşile agenţi­lor eco­no­mici pen­tru a le veri­fica acti­vi­ta­tea, iar antreprenorii care încalcă brutal legea sunt, astfel, salvați de pedepse.

Octavian Calmîc afirmă că prin prelungirea moratoriului se încearcă menținerea condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri național, dar și că în primele luni de moratoriu nu au parvenit petiții privind lipsa controalelor din partea organelor abilitate cu funcții de control.

Legea pri­vind mora­to­riul asu­pra con­tro­lu­lui de stat, votată în mar­tie de Par­la­ment, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2016.  Aceasta pre­vede că, timp de 3 luni, până la 1 iulie 20HOTARARE16, mai multe insti­tu­ţii ale sta­tu­lui, prin­tre care Inspec­to­ra­tul Fis­cal Prin­ci­pal de Stat (IFPS) şi Ser­vi­ciul Vamal (SV), abi­li­tate cu fun­cţii de con­trol, nu vor efec­tua nicio veri­fi­care a agenţi­lor eco­no­mici din R. Mol­dova. Legea pre­vede câteva exce­pţii şi se referă la acti­vi­ta­tea Băn­cii Naţio­nale, a Curţii de Con­turi, a Comi­siei Naţio­nale a Pieţei Finan­ci­are sau a orga­ne­lor res­pon­sa­bile de ges­tio­na­rea sis­te­mu­lui public de asi­gu­rări soci­ale. Tot­o­dată, în situ­a­ţii exce­pţio­nale, cu apro­ba­rea Minis­te­ru­lui Eco­no­miei, insti­tu­ţi­ile sta­tu­lui pot veri­fica o anu­mită enti­tate, dacă pri­mesc aviz pozi­tiv şi îşi moti­vează argu­men­tat soli­ci­ta­rea.

De la data intrării în vigoare a moratoriului și până în prezent minis­te­rul a rece­pţio­nat 62 de demer­suri din par­tea insti­tu­ţi­i­lor sta­tu­lui pen­tru eli­be­ra­rea per­mi­se­lor de efec­tu­are a con­troa­le­lor. Dintre acestea 42 au fost respinse,10 au fost accep­tate, iar referitor la alte 10 au fost perfectate scrisori cu expunerea lipsei competenței pe marginea demersurilor adresate din partea organelor abilitate.

Majoritatea demersurilor au parvenit din partea Inspec­to­ra­tul Fis­cal Prin­ci­pal de Stat, Inspecția Financiară, Inspectoratul Ecologic de Stat,  Inspecția de Stat în Construcții, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Compania Naționale de Asigurări în Medicină, Autoritatea administrativă „Agenția Națională Transport Auto”, Instituția Publică „Căpi­tă­nia Por­tu­lui Giur­gi­u­leşti”.

Eugen Roş­co­vanu, preşe­din­tele Aso­ci­a­ţiei Micu­lui Busi­ness, afirma, referitor la instaurarea moratoriului, că veri­fi­că­rile de stat îi afec­tează în spe­cial pe cei din busi­ne­s­sul mic şi mij­lo­ciu şi că legea ar fi bene­fică dacă ar fi res­pec­tată sută la sută. „Con­troa­lele au fost şi rămân o plagă în dome­niul afa­ce­ri­lor, fiindcă nu întot­dea­una sunt făcute pe drep­tate, aşa cum dic­tează actele nor­ma­tive. De asta se folo­sesc unii inspec­tori lip­siţi de scru­pule. Şi Fisc-ul, şi cei care con­tro­lează cali­ta­tea, şi poli­ţi­ş­tii de sec­tor. Ei întot­dea­una au pro­fi­tat de ches­tia asta. Eu con­si­der că este o lege bună, dar, ori­cum, inspec­to­rii noş­tri găsesc posi­bi­li­tăţi să se mani­feste pen­tru a-şi com­pleta buge­tul. În pri­mul rând, nu toţi oame­nii de afa­ceri ştiu des­pre acest lucru (des­pre mora­to­riu, n.r.), mai ales în regiu­nile mai înde­păr­tate de capi­tală, unde infor­ma­ţia nu vine aşa de repede. Oame­nii aud, dar nu ştiu exact des­pre ce este vorba.”

Pentru blo­ca­rea, pe 24 apri­lie 2016, de către mai mulţi agenţi eco­no­mici, a mai mul­tor rute inte­rur­bane spre Chi­şi­nău, acolo unde avea loc un pro­test împo­triva guver­nă­rii, nimeni nu a fost pedep­sit. Acest lucru s-a întâmplat din cauza mora­to­ri­u­lui, e explicat ulterior minis­trului Trans­por­tu­ri­lor şi Infras­truc­tu­rii Dru­mu­ri­lor, Iurie Chirinciuc.

La ședința din 15 iunie, Guvernul a aprobat unele ajustări şi modificări la cadrul normativ, în special la Legea nr. 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Noile modificări prevăd reducerea esențială a numărului organelor cu funcţii de control. Astfel, din 33 de instituții de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi. Proiectul de lege  urmează a fi examinat și adoptat de Parlament.