Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (doc) Tudor Balițchi, fostul șef…

(doc) Tudor Balițchi, fostul șef al Vămii, cu firmă nouă, pe teritoriul lui Șor din raportul Kroll

Tudor Balițchi, fostul șef al Serviciului Vamal, care a plecat din funcție la începutul acestui an, a fondat, în februarie 2016, o nouă firmă: AGENT DE ASIGURARE „MODERN-ASIG” SRL. Firma are adresa juridică pe str. Tighina 12, acolo unde se află oficiile firmelor lui Ilan Șor, reținut săptămâna trecută de procurorii anticorupție.

SRL-ul, înregistrat oficial pe 22 februarie 2016, are un singur gen de activitate declarat, „activități ale agenților și broker-ilor de asigurări” și un capital social de 10 mii de lei. Tudor Balițchi figurează în calitate de unic fondator al SRL-ului care este administrat de Vladimir Anufriev.

Citiți aici despre alte firme și bunuri pe care le deține Tudor Balițchi, într-un articol ZdG din octombrie 2015.

Adresa juridică a firmei este Tighina 12, acolo unde este, de fapt, sediul celor mai importante afaceri ale lui Ilan Șor: SRL „Dufre­mol”, SRL „D.F.I.”, Air Kla­s­sika” SRL, Kla­s­sika Asi­gu­rări sau firma Mol­d­k­la­s­sika Inter­na­tio­nal, dar și și ÎCS „Grand Petrol” SRL, des­pre care Ilan Şor spu­nea, în auto­de­nunţul împotriva  lui Vlad Filat că a fost fon­dată împre­ună cu Ion Rusu, naşul lui Vlad Filat, pen­tru a garanta plata unei tranşe de 500 mii USD fos­tu­lui pre­mier, sub formă de mită, în schim­bul obţi­ne­rii drep­tu­lui de a vinde pro­duse petro­li­ere în regim duty-free în trei puncte vamale de la fron­ti­eră.

Str. Tighina 12 apare și în raportul companiei Kroll privind furtul din sistemul bancar, care evi­denţi­ază că, în peri­oada 1-26 noiem­brie 2014, cu doar patru zile îna­inte de ale­ge­rile par­la­men­tare, cinci com­pa­nii necu­nos­cute, con­duse de ano­nimi, au obţi­nut cre­dite de peste 13,5 mili­arde de lei. Este vorba des­pre „Dan­mira” SRL, care a obţi­nut 29,6 mili­oane USD, 101 mili­oane de euro şi 720 mili­oane de lei, „Davema-Com” SRL — 3,2 mili­arde de lei, „Voximar-com” SRL – 164 mili­oane USD, „Con­trade” SRL – 24,9 mili­oane USD şi 105 mili­oane de euro şi „Cari­tas Group” SRL – 13,6 mili­oane USD, 28,9 mili­oane de euro şi 1,86 mili­arde de lei. Expe­rţii Kroll au des­co­pe­rit că aceste com­pa­nii au fost conec­tate la inter­net ban­king la Banca Soci­ală, pe str. Tighina, 12.