Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ R. Moldova va utiliza…

DOC R. Moldova va utiliza cele 236 milioane de dolari, din partea FMI, pentru finanțarea necesităților bugetului de stat

Republica Moldova va putea utiliza cele 165,3 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a circa 236 milioane de dolari, din partea Fondul Monetar Internațional (FMI). Resursele financiare respective vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar. Proiectul de lege privind punerea în aplicare a alocării DST de către FMI a fost aprobat joi, 14 octombrie, în lectura a doua.

Potrivit documentului, Banca Națională a Moldovei va transfera Ministerului Finanțelor mijloacele financiare în termenii și condițiile stabilite, în baza unui acord ce urmează a fi încheiat între cele două instituții.

Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Astfel, țările membre nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST. Respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

În conformitate cu procedurile FMI fiecare țară membră urmează să achite o dobândă trimestrială și un comision anual.

Rata dobânzii DST este flotantă și la data de 20 septembrie 2021 a constituit 0,05%, iar rata comisionului anual este, de asemenea, flotantă și la momentul actual constituie circa o miime dintr-un procent.

Proiectul aprobat de Parlament în prima lectură:

Alocarea de DST este o sursă nerambursabilă, iar cheltuielile aferente deservirii acestora se vor efectua de la bugetul de stat și vor fi prevăzute în proiectul de rectificare a Legii Bugetului pentru anul 2021.

La 22 septembrie, proiectul a fost aprobat de Cabinetul de miniștri.

În august, reprezentanții Executivului de la Chișinău au anunțat că Republica Moldova va beneficia de 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a circa 236 de milioane de dolari, din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Decizia a fost discutată în cadrul unei ședințe a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani, Reprezentant Rezident al FMI în Republica Moldova. Conform Executivului, alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.