Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Guvernul a modificat regulamentul…

DOC Guvernul a modificat regulamentul de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare

Guvernul a aprobat un proiect care prevede modificarea Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor.

Astfel, potrivit documentului, Pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate pot solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiția că pensia calculată după reexaminare este mai mare decât pensia aflată în plată.

Această prevedere se va aplica după finalizarea procesului de reexaminare a pensiilor de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, conform eșalonării prevăzute la punctul 182.

Reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate se efectuează conform formulelor prevăzute la punctul 15, ținându-se cont de stagiul de cotizare necesar la data stabilirii pensiei. Reexaminarea pensiilor de dizabilitate, stabilite până la 1 ianuarie 2022, se efectuează în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform eșalonării prevăzute.

Proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 165/2017 reglementează noțiunea de „supliment de solidaritate”, care este definit ca diferența dintre cuantumul pensiei calculate și cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă de pensie. Totodată, proiectul prevede modificări ale punctului 10, punctului 32 și completări a Capitolului III cu Secțiunea a 3-a „Calcularea pensiei de dizabilitate pentru pensionarii care activează în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie” cu punctele 181, 182, 183 a Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, în vederea aducerii în concordanță a acestuia cu dispozițiile Legii nr. 127/2021 pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.

Documentul adoptat de Guvern:

La 6 decembrie, proiectul care prevede introducerea pensionării anticipate pentru stagiu lung, așa numita „pensie pentru carieră lungă”, păstrarea formulei de majorare a vârstei de pensionare și modificarea formulei de indexare a pensiilor a fost votat în lectură finală luni, 6 decembrie, cu votul a 53 de deputați PAS. Detalii aici

Potrivit noilor modificări, a fost introdus un nou tip de pensie – pensia pentru carieră lungă. Aceasta presupune că persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard, se vor putea pensiona la orice vârstă. Astfel, dreptul la pensie anticipată pentru stagiu lung se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut. Pentru bărbați – 39 de ani; Pentru femei – 35 de ani și 6 luni.