Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Curtea de Conturi ar…

DOC Curtea de Conturi ar putea efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Proiectul, înregistrat de mai mulți deputați PAS

Profimedia Images

Mai mulți deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că au înregistrat un proiect de lege care, potrivit lor, prevede efectuarea de către Curtea de Conturi a auditului public extern în domeniul gazelor naturale.

Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, în baza acestei legi, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale. Conform prevederilor proiectului, auditul se va desfășura la societăți pe acțiuni, la entitățile de drept public, precum și la alte persoane juridice afiliate acestora. Astfel, entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi. Termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 31 octombrie 2022.

Sectorul gazelor naturale este unul crucial pentru bunăstarea țării, dar și pentru securitatea acestui stat. Pe parcursul timpului, cetățenii au plătit în mod conștiincios facturile la gaze naturale, ei au investit în rețele locale de gaz și ei merită să afle cum s-a administrat acest sector în ultimii ani”, menționează deputatul Radu Marian.

Proiectul de lege:

Gazprom a anunțat anterior că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în R. Moldova, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

La 25 noiembrie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Datoria R. Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu. Detalii aici

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.