Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Compania „Energocom” a fost…

DOC Compania „Energocom” a fost avizată să achiziționeze primele cinci milioane de metri cubi de gaze naturale. Decizia CSE

Foto: Profimedia Images

Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) a avizat compania de stat „Energocom” să încheie cu întreprinderea „Moldovatransgaz” un contract pentru achiziționarea primelor cinci milioane de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziționare a gazelor naturale de către „Moldovatransgaz” de la SA „Energocom” va acoperi cheltuielile operaționale, taxele și impozitele și nu va include profit, conform dispoziției CSE adoptată vineri, 22 octombrie.

Potrivit documentului, s-a dispus modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 în scopul alocării mijloacelor pentru majorarea capitalului social al societății pe acțiuni „Energocom” în sumă de până la 1 700 000 de lei din contul modificării soldurilor de mijloace bănești la conturile bugetului de stat.


Totodată, a fost aprobată crearea Grupului de lucru de monitorizare în vederea supravegherii procesului de achiziții a gazelor naturale realizat de SA „Energocom”, precum și Centrul de Dirijare în Situații Excepționale.

„Se organizează activitatea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (în continuare – Centru) în componența conform „codului portocaliu”, începând cu data de 23 octombrie 2021, ora 08.00 (mun. Chișinău, str. Gheorghe Asachi nr.69, sediul central al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI), cu stabilirea regimului de activitate 24/24 până la o decizie suplimentară (componența concretă a efectivului participant și regimul de activitate pot fi modificate în funcție de evoluția situației operative, la decizia șefului Centrului)”, se arată în document.

De asemenea, membrii CSE au decis că Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Integrării Europene (MAEIE), în termen de 5 zile, va organiza identificarea soluției pentru valorificarea păcurii donate de către Guvernul României Guvernului R. Moldova pentru depășirea situației actuale.

O altă măsură adoptată de Comisie prevede că Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) va aproba prin ordin și va face publică lista surselor cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională în condițiile de stării de urgență aprobate de către Parlament.

Modalitatea de desfășurare a procedurii de achiziții a gazelor naturale în condițiile stării de urgențe pentru asigurarea securității energetice a R. Moldova

În perioada stării de urgență, pentru asigurarea deficitului de gaze naturale estimat, SA „Energocom” va solicita oferte de la potențialii furnizori/traderi de gaze naturale, va selecta prin intermediul grupului de achiziție instituit câștigătorul/câștigătorii în baza criteriilor tehnice, economice și financiare și va încheia contractul/contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale cu furnizorii/traderii de gaze naturale în termene restrânse, cu posibilitate de prelungire a acestora.

Condiții de eligibilitate a ofertanților

  • Companiile ofertante vor deține licență în cel puțin un stat membru al Uniunii Europene/Comunității Energetice.
  • Companiile ofertante vor demonstra că în anul 2020 au tranzacționat mai mult de 0.3 miliarde m3
  • SA „Energocom” este în drept să ceară actele care confirmă criteriile de eligibilitate și să excludă din concurs ofertele care nu corespund criteriilor de eligibilitate sau dacă nu a primit documentele confirmative.
  • În scopul standardizării și comparabilității ofertelor, SA „Energocom” va utiliza contractele tip EFET (European Federation of Energy Traders). Prețul înaintat de ofertanți va fi bazat pe prețul zilei următoare de la Bursa de Energie din Olanda TTF (Title Transfer Facility) emis de către publicația specializată Argus sau PEGAS (EEX) și ofertele vor fi cu punct de livrare: punct de interconectare Oleksiivka (UA>MD) și Ungheni (RO>MD).
  • SA „Energocom” se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei/ofertelor câștigătoare.
  • SA „Energocom” va asigura trasabilitatea tuturor informațiilor și a corespondenței efectuate în procesul de procurare a gazelor naturale, precum și a altor tranzacții efectuate în perioada stării de urgență.
  • SA „Energocom” va informa constant Grupul de lucru de monitorizare creat prin decizia CSE despre procesul de achiziție, ofertele primite și ofertele selectate.

În legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă la moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Detalii aici.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.