Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Curtea de Conturi va realiza…

Curtea de Conturi va realiza un audit public în domeniul gazelor naturale

Parlamentul a votat, în lectura finală, proiectul de lege privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale. Auditul va fi efectuat de către Curtea de Conturi în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Auditul se va desfășura la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligațiile de serviciu public, la întreprinderile înrudite, precum și la alte persoane juridice afiliate direct sau indirect acestora în partea ce ține de domeniul gazelor naturale.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Raportul de audit va fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Începând cu luna ianuarie 2022 cetățenii vor achita un tarif de 11 lei bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 8 bani mai puțin decât în prezent. Detalii aici

Gazprom a anunțat anterior că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în R. Moldova, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

La 25 noiembrie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Datoria R. Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu. Detalii aici

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.