Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comunicatul emis de Gazprom după…

Comunicatul emis de Gazprom după discuțiile cu autoritățile R. Moldova

Foto: gazprom.ru

Reprezentanții Gazprom au emis o notă prin care menționează că miercuri, 27 octombrie, la Sankt Petersburg au avut loc discuții între șeful Gazprom, Alexei Miller, și viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, privind semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova fără să ofere detalii despre rezultatul negocierilor.

„La Sankt Petersburg, Alexei Miller, viceprim-ministrul moldovean Andrei Spînu și președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Cheban au continuat negocierile asupra condițiilor unui nou contract de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova, dar și asupra problemelor actuale dintre Gazprom și Moldovagaz”, se menționează în nota emisă de Gazprom.

În context, Gazprom nu a oferit detalii despre rezultatele negocierilor purtate cu autoritățile de la Chișinău.

La 27 octombrie, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

La 21 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminskiau fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni.

Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, la 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma olandeză Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici.

La 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

La 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

CSE a avizat compania de stat „Energocom” să încheie cu întreprinderea „Moldovatransgaz” un contract pentru achiziționarea primelor cinci milioane de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziționare a gazelor naturale de către „Moldovatransgaz” de la SA „Energocom” va acoperi cheltuielile operaționale, taxele și impozitele și nu va include profit.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care Gazprom a atenționat că va sista de la 1 decembrie 2021 livrările de gaze către R. Moldova, către Moldovagaz, de fapt, dacă aceasta nu-și achită datoriile și nu semnează un nou contract de furnizare.

Citește și: