Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a stabilit prețul de…

ANRE a stabilit prețul de referință la benzină și motorină, care constituie un plafon pentru toate stațiile peco din R. Moldova

Foto: rg.ru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit luni, 18 octombrie, prețul de referință la carburanți, mai exact la produsele petroliere principale de tip standard – motorină și benzină, prețul constituind un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

Prețul la benzină și motorină a fost publicat pe site-ul Agenției. Astfel, la 18 octombrie, prețul unui litru de benzină va atinge prețul maxim de 21 de lei și 50 bani, iar cel al motorinei – 18 lei și 55 bani.

La 15 octombrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru perioada 16 – 18 octombrie, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: Pentru benzina COR 95 – 21,45 lei/litru; Pentru motorină – 18,46 lei/litru.

ANRE precizează că prețurile majorate se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate ale acestuia.

În prezent, prețurile la benzină și la motorină pe piața internațională înregistrează un nivel maxim din ultimii ani, după cum se poate vedea  în graficele de mai jos, care prezintă evoluția cotațiilor Platts.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

În context, ANRE va publica zilnic prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, fără denumire comercială. La stațiile de alimentare se permite comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime de către ANRE, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

Tot la 1 septembrie, ANRE a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și, totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”.

Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atât pe interesul consumatorilor, cât și al companiilor petroliere, în special celor mici.