Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   73 de milioane de lei,…

73 de milioane de lei, transferați de CNAS pentru achitarea pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna februarie

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că a fost finanţată prima tranşă a pensiilor şi alocaţiilor sociale pentru luna februarie 2022, în valoare de 73 milioane lei.

Pe parcursul lunii Casa Naţională de Asigurări Sociale va finanţa, conform graficului stabilit, toate tipurile de pensii, suportul financiar, indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, alocaţiile, indemnizaţiile adresate familiilor cu copii, indemnizaţiile de maternitate, compensaţiile, ajutorul de şomaj, ajutorul social, ajutorul de deces și altele.

Din 1 ianuarie 2022 în R. Moldova a intrat în vigoare o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă. Aceasta este acordată persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbaţi şi cu 3 ani pentru femei, mai mare, decât cel prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Respectiv, bărbații se pot pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și 6 luni. Detalii aici

La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru carieră lungă, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), nu se iau în calcul:

– perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus;
– perioada de îndeplinire a serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia;
– perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi;
– perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională;
– perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinţi, de către tutore sau curator, până la angajarea în funcţia de asistent personal;
– perioada de rezidenţiat în învățământul postuniversitar obligatoriu;
– perioadele de activitate necontributive în funcţia de judecător şi procuror de până la 31 decembrie 2005;– îngrijirea unui invalid de gradul I, a unui copil invalid sub vârsta de 16 ani sau a unei persoane care a depăşit vârsta de 75 de ani, realizat până la 01.01.1999;
– studiul în instituţiile de învățământ superior de zi, realizat până la 01.01.1999.

Din 1 ianuarie 2022 pot solicita reexaminarea dreptului la pensie persoanele care continuă să lucreze după atingerea vârstei de pensionare. Respectiv, conform graficului aprobat de autorități, pot cere revizuirea pensiei pentru limită de vârstă persoanele care și-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieşirea la pensie de la 5 la 7 ani.

Totodată, din 2022 sunt reexaminate și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 1999, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, de la 2 ani.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale. CNAS informează că majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă, precum și cererea de reexaminare a pensiei de dizabilitate se depun în formă electronică prin intermediul paginii-web oficiale a CNAS, www.cnas.gov.md,  sau la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la domiciliul beneficiarului.

Termenul de examinare este de 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

DETALII AICI: VIDEO/ Care este vârsta de pensionare, ce înseamnă pensionare anticipată și cum vor fi indexate pensiile? Ministrul Muncii și Protecției Sociale explică noua lege a pensiilor: „Aducem ceva nou. Trebuie să restabilim încrederea în stat”